Azil za pse u Kolašinu koji je u privatnom vlasništvu, i koji je već primio 140 pasa, nema više mjesta za prijem novih napuštenih životinja, pišu Dnevne novine.

Iz opštine Kolašin, koja ima potpisan ugovor sa beranskim azilom, najavljen je pojačan rad te službe kao i nadzor komunalne policije, u namjeri da se spriječi praksa napuštanja pasa od strane nesavjesnih vlasnika.

Kazne za nesavjesne vlasnike koji napuštaju svoje pse, ili ih jednostavno ostavljaju iznose od 60 do 500 eura.

Prema riječima predsjednika kolašinske opštine Milosava Bata Bulatovića, u posljednje vrijeme ovakvo stanje u Kolašinu prati i povećan broj prijava.

“To potvrđuje da je veliki broj pasa lutalica prisutan na našim ulicama kako u centru tako i u prigradskim naseljima. Ono što ćemo brzo uraditi jeste da ćemo intenzivirati prisustvo kako komunalne policije koja će evidentirati slučajeve, a takođe će biti i prisutnije uključen i beranski azil sa kojima imamo odličnu saradnju. Moramo takođe na određen način iskontrolistati dopremanje pasa lutalica u naš grad jer smo svjedoci da priča postoji o nekim kombijima koji dolaze ispod Bablje grede i istovaraju pse lutalice. Predstoji aktivnost da se proljećni mjeseci iskoriste za smanjenje pasa lutalica, a to je ujedno i obaveza u pripremi ljetnje turističke sezone”, kazao je Bulatović.

Opština Kolašin je nedavno pomogla privatni azil za pse vlasnice Danijele Vuksanović sa 1.000 eura, ali kako predsjednik tvrdi uz uvažavanje napora sa kojima se ona susreće opština nije u mogućnosti da nešto više pomogne to sklonište.

“Cijenimo i uvažavamo napore vlasnice privatnog azila pasa u selu Plana koja sklanja pse sa ulice, ali ipak nijesmo u mogućnosti da joj nešto više finansijski pomognemo, kako bi to sklonište ispunio standarde koji se traže. Nedavno smo uplatili 1.000 eura da bi se u tom azilu stvorili bolji uslovi za prihvatanje odbačenih kućnih ljubimaca. Tamo je ograničen broj pasa i nema mjesta za još životinja. Mi ćemo pratiti koliko budemo mogli i taj način rješavanja ovog problema”, kaže Bulatović.

Dugogodišnji problem puštenih vlasničkih pasa već duži period ima i prigradsko naselje Lug pored Tare, koje se nalazi u neposrednoj blizini hotela Bjanka i šetališta pored rijeke.

Mještani su u prethodnom periodu bili ignorisani od nadležnih organa, da se taj problem riješi, psi su u velikim čoporima pravili štete mještanima, preskakali ograde klali druge životinje i slično.

Međutim, prije nekoliko dana kad su se komunalni policajci pojavili na poziv, većina vlasnika puštenih pasa branili su se izjavama kako to nijesu njihovi psi. Zbog takvog odnosa prema ljubimcima opština Kolašin je predvidjela novčane kazne od 60 do 500 eura.

Pored prekršajnog naloga za takve vlasnike pokrenuće se i postupak za smještaj kućnog ljubimca u sklonište (azil) o trošku vlasnika psa.

izvor: Dnevne novine