Uljarević pisala Veljoviću: Ako ne možete naći profesoricu, kako biste našli one koji ozbiljnije krše zakon

Policija je konačno utvrdila na kojoj adresi stanuje vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević-Đuranović, osumnjičena za plagijat, i tu informaciju proslijedila podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz Uprave policije, međutim, do prije nekoliko dana tvrdili su da ih podgoričko tužilaštvo tim povodom nije kontaktiralo, iako su iz ODT slali i urgenciju krajem prošle sedmice, kako bi se u krivičnom postupku obezbijedilo prisustvo osumnjičene za plagijat.

Nakon pisanja “Vijesti”, iz UP su odgovorili da su postupili po nalogu tužioca: “Službenici CB Podgorica dobili su zahtjev od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici koji se odnosi na to da se utvrdi adresa prebivališta B.L.Đ. Službenici CB Podgorica su postupali po navedenom zahtjevu, utvrdili adresu ovog lica i o svom postupanju sačinili odgovor u pisanom formi koji su dostavili nadležnom tužiocu u ODT u Podgorici. Policiji, dakle, nije upućen zahtjev da se pronađe B.L.Đ., već samo da se utvrdi adresa njenog stanovanja, što je i urađeno”, odgovorili su juče iz UP.

Profesorica navodno je doslovno prepisala rad studenta Đorđija Drinčića, kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom stručnom časopisu “Pravni život”.

Iz ODT ranije su kazali „Vijestima“ da će vanredna profesorica biti saslušana u svojstvu osumnjičene, zbog čega su od policije zahtijevali da „dostavi potrebne podatke, kako bi se obezbijedilo njeno prisustvo u postupku“.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević zatražila je ranije juče od direktora Uprave policije Veselina Veljovića da objasni zašto je policija ignorisala zahtjeve ODT u vezi sa lociranjem profesorice.

Uljarević je u dopisu Veljoviću ocjenjuje da se radi o „odluci o opstruiranju procesa koji vodi Tužilaštvo protiv Lakićević-Đuranović, koja je donešena na najvišem nivou u Upravi policije“.

Dopis je, osim na Veljovića, na upoznavanje dostavljen i predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, potrpredsjedniku Zoranu Pažinu i ministru MUP-a Mevludinu Nuhodžiću.
„Očekujemo da nam hitno saopštite što su nadležni na najvišem nivou u Upravi policije, uključujući i vas lično, uradili kad su iz medija saznali da policija opstruira procesa koji vodi Tužilaštvo protiv Lakićević-Đuranović? Da li je utvrđeno ko je taj postupak opstruirao i da li su ta lica sankcionisana? Da li je sankcionisano lice koje je javnost pokušalo dovesti u zabludu kroz lažan odgovor dat kao zvanični odgovor UP medijima”, pitala je Uljarević Veljovića u dopisu.

Navodi i da je ozbiljno zabrinuta u vezi sa „ukupnim kapacitetima UP da se bori protiv pojedinaca i struktura koja su i u mnogo ozbiljnijem kršenju zakona“: „Ako ne postupa po nalogu Tužilaštva, odnosno direktno opstruira svojim nečinjenjem rad Tužilaštva ili pak, ako ne može izvesti tako jednostavne radnje kakva je lociranje osumnjičene koja ima stalni boravak u Podgorici, porodicu i stalan posao. Čitavo društvo treba da bude zabrinuto, imajući u vidu ovaj slučaj, bez obzira da li se radi o nesposobnosti UP ili o uticajnom prodoru onih koji štite osumnjičene, a posebno ako i poslije pisanja medija i ove naše urgencije ne budemo svjedočili efikasnoj akciji lociranja Lakićevi- Đuranović i asistencije ODT u njenom, takođe, efikasnom privođenju ako se za tim ukaže potreba radi saslušanja, ali i sankcionisanju onih koji su doveli do toga da ona ne može biti locirana preko tri nedjelje u gradu veličine Podgorice“, zaključuje Uljarević.

Možda je štiti to što je nekadašnja asistentkinja Ranka Mujovića?

Čelnica CGO je Veljovića pitala i da li je Uprava policije nakon pisanja “Vijesti” locirala profesoricu, “posebno imajući u vidu veličinu Podgorice u kojoj ista živi, ali i činjenicu da nije mali broj službenika Uprave policije koji jako dobro znaju Lakićević Đuranović i profesora Pravnog fakulteta kod kojeg je ranije bila asistentkinja Ranka Mujovića”.

Tokom pretresa brata kuće brata Ranka Mujovića, Veselina Mujovića 2016. nađeno je i dvadesetak studentskih indeksa. Neke od tih obrazovnih isprava pripadale su policajcima. Pojedini od njih tada su objašnjavali da su im navodno indeksi izgubljeni ranije u Studentskoj službi Pravnog fakulteta, te da su ih odjavili i dobili nove obrazovne isprave.
Veselinu Mujoviću se sudi zbog optužbi da je prevario bivšeg funkcionera DPS Svetozara Marovića za 890.000 i Budvanina Ljuba Rađenovića za 20.000 eura.

Ranko Mujović je redovni profesor Pravnog fakulteta, a bio je član komisije pred kojom je Veljović svojevremeno branio magistarski rad.

izvor: vijesti.me