NOVI PREDSJEDNIK?

Ko je čovek koji je Venecuelu “okrenuo naglavačke”?

Ko je Huan Gvaido, za neke barem, novi predsjednik Venecuele?

Foto: Beta/AP

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido položio je zakletvu i proglasio se privremenim predsjednikom te zemlje, na jučerašnjem masovnom skupu u Karakasu. Ubrzo nakon toga, uslijedile su reakcije iz svieta. Mnoge zemlje odmah su priznale novog lidera, dok su neke osudile ovaj potez i izrazile podršku predsjedniku Maduru.

Porodica i obrazovanje

Jedno od osmoro djece, ovaj 35-godišnjak je odrastao u primorskom gradu La Guaira i studirao je industrijski inženjering u venecuelanskom glavnom gradu Karakasu.

Kada je imao 15 godina, 1999. godine, teške i obilne kiše prouzrokovale su bujične poplave u venecuelanskoj državi Vargas, koje su ostavile hiljau mrtvih i povrijeđenih, kao i hiljade beskućnika, uključujući među njima i njegovu porodicu.

Prema riečima njegovih kolega, Gvaidoeve političke stavove oblikovala je i neefikasna reakcija bivšeg predsiednika Huga Čaveza na ovu prirodnu katastrofu.

Gvaido je oženjen Fabianom Rosales, a njihova kćerka Miranda rođena je na vrhuncu protesta 2017. godine, tokom kojih je i sam povrijeđen u sukobima sa policijom.

Političko aktiviranje

Gvaidovo političko porijeklo, može se pratiti još od vremena na koledžu, na kom je bio dio pokreta studenata koji su protestovali protiv odluke Čavezove vlade da ne obnovi dozvolu za emitovanje privatnoj televiziji Radio Caracas Television (RCTV).

Čavez je optužio tu mrežu da krši zakone o radiodifuziji i podržava pokušaj državnog udara iz 2002. godine, koji ga je zbacio sa dužnosti na dva dana. Čavez je, na kraju, “zamijenio” RCTV, državnom radio-televizijom.

Gvaido je 2009. godine, zajedno sa još jednom opozicionom figurom Leopoldom Lopezom, postao jedan od osnivača političke partije Popular Vill, kao odgovor na povrede sloboda pojedinaca i ljudskih prava. On je ušao u Narodnu skupštinu 2011. godine i predstavnik je države Vargas.

Opozicija

Kada je 5. januara položio zakletvu kao predsjednik venecuelanske Narodne skupštine, Gvaido je obećao da će se protiviti predsjedniku te zemlje Nikolasu Maduru. Opisujući Madurovu inauguraciju kao “nelegitimnu”, on je izjavio da će osporiti njegov zahtjev i održao skup na kom je Narodna skupština objavila da je Gvaido spreman da zamjeni predsjednika Madura.

Poslije tog saopštenja, venecuelanski ministar inostranih poslova Horhe Areaza, rekao je lokalnim medijima da SAD pokušavaju da zbace Madura sa vlasti “gurajući” Gvaida.

“I vidite ovog čovjeka, koga niko ne zna u Venecueli – kada pitate na ulicama “ko je Huan Gvaido?” niko ga ne poznaje – on je sada “proguran” od strane Amerike da kaže da je novi predsjednik”.

Foto: Beta/AP

Samo nekoliko dana, nakon što je Narodna skupština objavila da je Gvaido spreman da zameni Madura, zadržale su ga vlasti na putu da prisustvuje mitingu. Gvaido je, međutim, pušten 45 minuta kasnije.

Samoproglašenje

On je 15. januara napisao članak pod naslovom “Maduro je uzurpator. Vrijeme je da se uspostavi demokratija u Venecueli” za Vašington Post, u kom je opisana “kriza bez presedana” u toj južnoameričkoj zemlji. Nedjelju kasnije, Narodna skupština optužila je Madura da je “uzurpirao” vlast i proglasila sve njegove odluke nevažećim.

Sljedećeg dana, Gvaido je položio zakletvu, proglasivši se privremenim predsjednikom Venecuele, u potezu koji su odmah priznali američki predsjednik Donald Tramp i potpredsjednik Majk Pens. Američka vlada je pozvala Madura da se povuče “u korist legitimnog lideraj koji odražava volju venecuelanskog naroda”.

Do sada su SAD, Kanada, Argentina, Čile, Kolumbija, Brazil, Kostarika, Honduras, Panama, Paragvaj, Gvatemala, Peru i mnoge druge zemlje priznale Gvaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Foto: Beta/AP

U međuvremenu, Nikolas Maduro je optužio SAD za pokušaj prevrata u toj južnoameričkoj zemlji. On je takođe saopštio da je Karakas prekinuo diplomatske i političke veze sa Vašingtonom i dao američkim diplomatama 72 sata da napuste zemlju.

izvor: B92