Džudo klubovi “Akademik” i “Ibar” šokirani su odlukom nacionalnog trenera da sa spiska juniorskih reprezentativaca na Evropskom kupu u Budimpešti izostavi njihove članove Jovanu Peković, Jusufa Nurkovića, Marka Gušića.

„Odgovorno tvrdimo da su Jusuf Nurković i Marko Gušić jedni od najboljih, ako ne i najbolji juniori Crne Gore, a da je Jovana Peković ubjedljivo najbolja juniorka i seniorka naše reprezentacije’’, navode iz Akademika i Ibra i dodaju da su klubovi snašli način da omoguće takmičarima da nastupe na ovom prestižnom takmičenju, kako kažu, i pored diskriminacije od strane Dzudo saveza.

U saopštenju se navodi i da je Jovana Peković osvojila III mjesto – Prvenstvo svijeta kadeti; II mjesto – Olimpijada mladih; V mjesto – Evropsko prvenstvo kadeti; I mjesto – Evropski kup seniori; I mjesto – Evropski kup juniori; I mjesto – Evropski kup kadeti, a da je Jusuf Nurković zauzeo VII mjesto na Prvenstvu Evrope za juniore i III mjesto na Evropskom kupu za seniore.

U zvaničnom saopštenju na sajtu Džudo saveza, dodaju oni, njihovi takmičari nisu ni pomenuti.

„Kao da su se borili pod zastavom neke druge države iako su imali pobjeda gotovo koliko svi ostali reprezentativci zajedno. Da li Džudo savez pripada klubovima i trenerima ili predsjedniku i njegovoj “ekipi”? Da li su medalje i rezultati uopšte kriterijum ulaska u reprezentaciju Crne Gore?’’, pitaju u saopštenju klubovi Akademik i Ibar.

Oni su se osvrnuli i na odnos trenera nacionalne selekcije prema takmičenju.

Odnos nacionalnog trenera prema našim juniorima, njegov izlazak do mjesta koje je opredijeljeno za trenere u šortsu i papučama, izazvao je podsmijeh čitave Evrope i dobio zvaničnu opomenu da takmičenje nije mapet show i da se presvuče“, dodali su oni.

Smatraju da je izostavjanje juniora sa spiska reprezentacije najbizarniji čin do sada u, kako su rekli, katastrofalnom vođenju Saveza.

„Svetiti se juniorima i koristiti Savez i sredstva države da bi se vodio lični rat protiv naše djece i najboljih sportista je najbizarniji čin koje je rukovodstvo Saveza uradio do sada. Treneri koji su čitav svoj zivot dali ovom sportu i izveli na stotine takmičara, a koji su osvojili evropske i svjetske medalje u svim uzrasnim kategorijama, osjećaju se poniženo ovakvim gestovima, ali što je još bitnije zabrinuto za budućnost džudo sporta u Crnoj Gori.