REGION

Klinton stigao u Prištinu: Dobro došli u svoju porodicu na Kosovu

Bivši američki predsjednik Bil Klinton stigao je na prištinski aerodrom “Adem Jašari”, gdje ga je dočekao kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

“Dobro došli u svoju porodicu na Kosovu, gospodine predsjedniče”, napisao je Pacoli na Fejsbuku, gdje je takođe postavio nekoliko fotografija dolaska Bila Klintona.

Klinton će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo.

Oko 15 h Klinton se sastao sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem. Srdačan susret pratilo je rukovanje i dva poljupca.

“Mnogo ljudi-muškaraca i žena, djevojaka i momaka, doprinijeli su slobodi našeg naroda, ali rijetki su oni kao što je predsjednik Bil Klinton, koji su toliko doprinijeli da se utemelji kamen ove slobode. Ne postoji način da iskažemo zahvalnost koju narod Kosova osjeća za to. Hvala Vam predsjendiče Klinton”, istakao je Tači.

Iako se bivši američki predsjednik smatra velikim prijateljem Kosova, njegov dolazak praktično je blokirao Prištinu, navodi tamošnji list Gazeta ekspres.

Kosovska specijalna policija od ranih jutarnjih sati obezbjeđuje i preražuje brojne objekte koji su na ruti Klintonovog kretanja.

Da bi se osiguralo da nijedno vozilo, niti pješak ne prođu na Klintonovom putu od aerodroma do hotela angažovani su i policijski psi, poznatiji kao K-9.

Ulice Prištine pune su naoružanih policajaca, koji nose “duge cijevi”.

Izvor: CDM/Agencije