Klinički centar CG: Savremeni aparat omogućio nove neurohirurške tretmane

Primjena najsavremenijeg ultrazvučnog aparata za operativne tretmane u neurohirurgiji predstavlja važan iskorak za razvoj neurohirurgije u Crnoj Gori, smatra direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, ocjenjujući da će broj upućenih pacijenata van države biti smanjen.


                                                                                                      Foto: PR Centar
On je danas povodom prve operacije, koja je u KCCG realizovana uz pomoć savremenog aparata za neurohirurške operacije na mozgu i kičmenoj moždini, rekao da će primjenom te metode biti omogućeno pacijentima, koji su do sada morali da idu van Crne Gore za različite neurohirurške tretmane, da te tretmane obavljaju u KCCG „sa istom efikasnošću i sjajnim rezultatima“.Eraković je saopštio da je Klinika za neurohirurgiju od početka godine dobila dva nova, mlada neurohirurga, a da se na tom odjeljenju trenutno nalazi pet specijalista neurohirurgije.

„Sa takvim kadrovskim kapacitetima, u obavezi smo da našim doktorima obezbijedimo i sve tehničke inovacije i napretke koji su danas prisutni u savremenoj neurohirurgiji, jer smo sigurni da će oni to na pravi način implementirati, na zadovoljstvo KCCG i svih naših pacijenata“, saopštio je Eraković.

On je najavio da će neurohirurgija u Crnoj Gori u narednom periodu biti unaprijeđena omogućavanjem intraoperativnim monitoringom operacija.

Direktor Klinike za neurohirurgiju, Novak Lakićević, pojasnio je da se radi o savremenom neurohirurškom aparatu koji se koristi za operacije tumora mozga i kičmene moždine, a kojim će, kako je rekao, biti olakšano precizno i uspješno uklanjanje tumora.

„Njegova funkcija je da ultrazvukom usitni tumorsko tkivo, istovremeno ga aspirira, čuvajući okolne velike krvne sudove, što nama značajno pomaže da što efikasnije uklonimo tumor od zdravog moždanog tkiva“, objasnio je Lakićević.


                                                                                                      Foto: PR Centar

On je kazao da će tim aparatom moći da obavljaju operacije određenih tumora mozga, zbog kojih su, kako je rekao, pacijenti upućivani van Crne Gore.

„U KCCG na neurohirurškoj klinici obavimo više od 300 operacija na godišnjem nivou, sedam hiljada pregleda, a ovaj aparat će direktno uticati na smanjenje broja upućenih pacijenata. Danas smo imali prvu operaciju i rezultati su zadovoljavajući“, saopštio je Lakićević.

izvor: PR Centar

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor