KULTURA

Kišova supruga ne želi da mu Subotica dodijeli zvanje počasnog građanina

Teatrolog Mirjana Miočinović, bivša supruga književnika Danila Kiša, uputila je zahtjev vlastima Subotice da se “bespogovorno povuče odluka” kojom se piscu posthumno dodjeljuje zvanje počasnog građanina tog grada, prenosi Nova ekonomija.

U otvorenom pismu gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu iz Srpske napredne stranke, poručila je da su on i lokalna skupština “nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Kiš svojim djelom i svojim životom”.

“Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim djelovanjem, uz ostalo, nanijela ogromnu štetu kulturi”, navodi u otvorenom pismu Miočinović.

Ona je upozorila da će se obratiti sudu ukoliko njen zahtjev ne bude ispoštovan, budući da je testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na Kišovo djelo i ličnost.

Kako je navela, njen zahtjev je “motivisan razlozima moralne, umetničke i ideološke prirode”, a dodala je i da smatra da Laban i sastav gradske skupštine ne zadovoljavaju “nijedan kriterijum, na kojem se zasniva pravo odlučivanja o stvarima koje su plod dara i čestitosti”.

Skupština grada Subotice odlučila je 18. juna da posthumno dodijeli zvanje počasnog građanina Kišu.

Izvor: Nova ekonomija