Donacija Narodne republike Kine u iznosu od 2,65 miliona evra

Most na Đurđevića Tari ponovo će zablistati u punom sjaju. To će omogućiti donacija od 2,65 miliona evra koje je Narodne republike Kine namenila Crnoj Gori. Za obnovu pomenutog objekta biće opredeljen doo sredstava, dok će ostatak pomoći biti iskorišćen za druge planirane projekte.

Da će kineska pomoć biti iskorišćena za rekonstrukciju ove saobraćajnice potvrđeno je i na sjednici Vlade, kada je usvojena Informacija o donaciji i potpisan Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između dve vlade.

Donacija u visini od 20 miliona kineskih juana, što je oko 2,65 miliona evra, osim za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari, biće upotrijebljena i za druge infrastrukturne projekte za koje će se naknadno zaključiti odgovarajući sporazumi.

Sporazumom je, takođe, definisano da će Kineska razvojna banka i adekvatna institucija koju Vlada Crne Gore odredi međusobno otvoriti beskamatni i bestroškovni račun. Prilikom korišćenja donacije primenjivaće se pravila Kineske razvojne banke.

Do sada nije mnogo ulagano u most na Đurđevića Tari, a njegova rekonstrukcija je neophodna i neodložna. Most osim svoje osnovne funkcije, značajan je i kao turistička atrakcija, i jedan od najlepših saobraćajnih objekata te vrste u svijetu.

Međutim već odavno betonska ograda na mostu se kruni, a na pojedinim mjestima sa strane mosta u visini kolovoznih traka beton je toliko oštećen da viri gvozdena armatura.

Izvor:Večernje novosti