PKCG

Kinezi: Crna Gora atraktivna za ulaganja

Crna Gora predstavlja atraktivnu destinaciju za ulaganja zbog jasno uočljivih potencijala za razvoj turizma, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, energetike i brojnih mogućnosti za investiranje u drugim sektorima posebno u manje razvijenim područjima, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović.

“Rezultati koje crnogorska ekonomija ostvaruje u prethodnim godinama i koji su nastavljeni u prvom kvartalu tekuće, daju nam za pravo da konstatujemo da je Crna Gora destinacija u usponu”, saopštio je Golubović na poslovnom susretu crnogorskih i kineskih privrednika, koji je organizovala Ambasada Kine.

Iz PKCG je saopšteno da je Kina drugi spoljnotrgovinski partner Crne Gore u uvozu, a na devetom je mjestu kada je riječ o izvozu. Robna razmjena ostvarena u prošloj godini iznosila je 270,6 miliona eura, što je u odnosu na prethodnu godinu više 18,8 odsto.

Prošle godine Crnu Goru je posjetilo 41,34 hiljade turista iz Kine, koji su ostvarili 94,78 hiljada noćenja.

“Prepoznajući činjenicu da turiste sa dalekih tržišta, kao što je i kinesko, možemo privući udruženi, kroz regionalnu turističku ponudu, privredne komore Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine rade na formiranju zajedničkog turističkog proizvoda usmjerenog upravo na ovu ciljnu grupu. Naša namjera je da ovu vrstu saradnje proširimo na sve zemlje Zapadnog Balkana, kako bi podstakli unapređenje i diversifikaciju proizvoda i usluga u turizmu i tako doprinijeli povećanju broja turista iz udaljenih djelova svijeta”, rekao je Golubović.

On je kazao da je važno ulaganja u energetsku infrastrukturu, a posebno postavljanja podmorskog kabla između Italije i Crne Gore, čime će se ostvariti direktna veza tržišta jugoistočne i zapadne Evrope.

“Na ovaj način valorizovaćemo bogate energetske potencijale regiona, pa koristim priliku da pozovem vaše kompanije da investiraju u oblast energetike i iskoriste benefite koje će donijeti realizacija ovog projekta”, naveo je Golubović.

Govoreći o ulaganjima koja se realizuju u saobraćajnu infrastrukturu, posebno apostrofirajući izgradnju autoputa Bar-Boljare, Golubović je kazao da su domaće kompanije pouzdan partner kineskoj China Road and Bridge Corporation (CRBC).

On je pozvao kineske kompanije da koriste komparativne prednosti Luke Bar čija geografska pozicija omogućava skraćenje vremena prevoza i smanjenje ukupnih troškova transporta.

Ambasador Liu Jin je ocijenio da su odnosi između Kine i Crne Gore na najboljem nivou.

“Naše dvije zemlje baštine duboko tradicionalno prijateljstvo, praktična saradnja urodila je bogatim plodovima, dosljedno se širi razmjena na kulturološkom nivou. Posjeta kineskih preduzetnika je još jedan dokaz našeg prijateljstva i očekujemo da bude prilika za razvijanje konkretne saradnje”, kazao je Jin.

On je podsjetio da Kina i Crna Gora trenutno najviše sarađuju u izgradnji putne i energetske infrastrukture.

“Saradnja treba da se proširi na sektore kao što su turizam, telekomunikacije, poljoprivreda, drvna industrija i druge”, dodao je Jin.

Zamjenik direktora škole za profesionalnu i cjeloživotnu edukaciju Hong Kong University SPACE, Robert Ning Rong kazao je da je cilj posjete kineske delegacije bilo upoznavanje sa crnogorskim društvom i ekonomijom zemlje.

Događaj, realizovan u okviru posjete delegacije kineskih privrednika Crnoj Gori, koju je organizovao Hongkoški univerzitet, okupio je predstavnike više od 50 kineskih i crnogorskih kompanija iz sektora turizma, prerađivačke industrije, trgovine, komunalne privrede, građevinarstva, osiguranja, IT, finansija, mode, zdravstvene zaštite i drugih.

Izvor: RTCG