Kina zahvalna što se zvanična CG ogradila od posjete opozicionih poslanika Tajvanu

Crna Gora i NR Kina imaju izvanredne međudržavne odnose, koje karakteriše visok nivo političkog povjerenja, zajednička je ocjena predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i ambasadora NR Kine u Crnoj Gori Liu Đina.

Ambasador NR Kine izrazio je zahvalnost Skupštini Crne Gore i predsjedniku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike na blagovremeno iznesenom stavu, u kojem se država Crna Gora ogradila od nedavne posjete troje opozicionih poslanika Tajvanu.

Liu Đin je saopštio da kineska strana vjeruje kako je riječ o individualnom postupku, koji ne odražava stav Skupštine Crne Gore, koja je, kako tvrdi, uvijek promovisala najbolje odnose Crne Gore i Kine.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić istakao je da je za Crnu Goru, Peking veoma važna spoljnopolitička adresa, te da je Tajvan za zvaničnu crnogorsku politiku, sastavni dio „jedne Kine“.

Nikolić je ponovio da opozicioni poslanici nijesu imali dozvolu Skupštine Crne Gore za put na Tajvan i da pomenuta grupa nije mogla predstavljati Parlament, ni državu Crnu Goru.

Prema Nikolićevim riječima, diplomatski ispad tri opoziciona poslanika, najviše štete napravio je njima samima, jer su, pored nepoštovanja institucija sopstvene države, trajno diskreditovali sopstvene pozicije u svakoj budućoj međunarodnoj akciji.

Nikolić je izrazio zahvalnost za dosadašnju izdašnu međudržavnu pomoć i podršku razvojnim projektima, među kojima je trenutno najveći strateški projekat, izgradnja autoputa Bar – Boljare. Izrazio je očekivanje da će Crna Gora, kao država članica NATO i buduća članica Evropske unije, i u narednom periodu biti primamljiva za kineske investitore. Predsjednik Odbora je parlamentarnu saradnju Crne Gore i NR Kine ocijenio posebno uspješnom, imajući u vidu realizovane posjete na najvišem nivou, uspostavljenu saradnju radnih tijela, kao i činjenicu da su u oba zakonodavna doma formirane grupe prijateljstva.

“Na sastanku je bilo riječi i o sadržajnoj saradnji dvije države na lokalnom nivou, koja je značajno doprinijela unapređenju infrastrukture i razvoju crnogorskih opština. Sagovornici su izrazili jasnu spremnost za kontinuirani razvoj konkretne bilateralne saradnje, sa akcentom na oblastima obrazovanja, nauke i kulture“- navedeno je u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE