Vojska SAD dovezla je na lokaciju u Južnoj Koreji, na kojoj treba da bude postavljen sistem antiraketne odbrane “THAAD”, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili nemiri.

Kina je danas saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenijela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje djelove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje.

 

 

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je na redovnoj konferenciji za novinare rekao da je Kina zatražila od SAD i Južne Koreje da povuku taj sistem.

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Sjeverne Koreje.
Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbednost zemlje, navodi Rojters.

Prethodno je Jonhap objavio da je američka vojska dovezla na lokaciju u Južnoj Koreji, na kojoj treba da bude postavljen sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva.