TRAMP VJERUJE

“Kim ima viziju, ne želi da me razočara”

Predsjednik SAD Donald Tramp umanjio je značaj sjevernokorejskih raketnih proba i hvalio lidera te zemlje Kim Džong Una.

Tramp je Kima hvalio kao prijatelja koji ima veliku viziju za svoju zemlju.

Uprkos raširenoj sumnji da će Kim odustati od svog programa nuklearnog naoružanja, Tramp laskanjem pokušava da vrati lidera Sjeverne Koreje za pregovarački sto i nudi mu ekonomsku pomoć.

Tramp je, danas na Tviteru, naveo da nedavne sjevernokorejske probe raketa kratkog dometa nijesu dio obaveza koje su on i Kim preuzeli na sebe na istorijskom samitu u Singapuru juna prošle godine, ali je priznao da bi one mogle da predstavljaju kršenje rezolucije UN.

“Možda postoji kršenje rezolucije UN, ali predsjednik Kim ne želi da me razočara i iznevjeri povjerenje. Ima previše toga što Sjeverna Koreja može da dobije, neograničen je njen potencijal kao zemlje, pod vođstvom Kim Džong Una”, napisao je Tramp. On je nastavio da hvali Kima, rekavši da ima “veliku i divnu viziju za svoju zemlju”.

Tramp je dodao da Kim može da ostvari tu viziju jedino ako je on predsjednik SAD.

Pjongjang je danas izveo nove raketne probe, nedugo pošto su Velika Britanija, Francuska i Nemačka osudile nedavnu balističku aktivnost Sjeverne Koreje kao kršenje sankcija UN i pozvale tu zemlju da se angažuje u “smislenim pregovorima” sa SAD o eliminisanju svog nuklearnog oružja.

Izvor: RTCG