NEZADOVOLJAN PREGOVORIMA SA SAD

Kim Džong Un pogubio pet službenika

Sjeverna Koreja pogubila je petoricu službenika ministarstva vanjskih poslova koji su učestvovali u pripremama za neuspjeli sastanak Kim Džong Una i Donalda Trampa u Hanoju u februaru. Prevodilac završio u logoru.

Ubijeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hjok-Čol te još četvorica muškaraca. Kako javlja Rojters, šef organizacijskog odbora samita Kim Džong-Čol poslan je u radni logor i na “ideološko obrazovanje”. Pogubljena petorka bila je optužena za špijunažu u korist SAD-a.

Podsjetimo, sastanak dvojice lidera u Hanoiju u Vijetnamu najavljivao se kao veliki iskorak u nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, ali prvog dana naprasno je prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dviju strana.

“Protiv Kim Hjok-Čola provedena je istraga, nakon čega je pogubljen na vojnom aerodromu Mirimu, a isto se dogodilo i četvorici službenika ministarstva vanjskih poslova. Ubijeni su u martu”, naveo je neimenovani izvor južnokorejskog lista Čosun Ilboa.

U logoru je završila i Kimova lična prevoditeljica Ksin Hje-Džong, koja je s njim bila u Hanoiju. Navodno je “krucijalno pogriješila prilikom prevođenja” i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe.

Kim je navodno nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Džo Jong, koja je u Hanoju s njim doputovala kao lična asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve dužnosti, no zasad još nema informacija je li joj život ugrožen.

Kim je SAD-u postavio rok do kraja godine da pokaže veću fleksibilnost nakon što njihov neuspjeli drugi samit u Hanoju nije rezultirao dogovorom o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje u zamjenu za ublažavanje sankcija. Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo ignorisali su taj rok pozvavši Kima da izvrši svoje obećanje o denuklearizaciji.

Zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Čoe Son Hui izdvojila je Pompeov intervju za CBS u kojemu je rekao da će SAD možda trebati “promijeniti put” ako pregovori propadnu.

“Promjena puta nije privilegija samo SAD-a, nego bi to mogao biti i naš potez ako tako odlučimo”, rekla je Čoe, prema navodima sjevernokorejske agencije KCNA.

Tramp je prije pet dana na Tviteru objavio kako i dalje vjeruje Kimu, uprkos zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pjongjanga.

“Sjeverna Koreja je lansirala nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i drugdje, ali ne i mene”, napisao je Tramp za vrijeme posjete Japanu.

“Vjerujem predsjedniku Kimu da će održati obećanje koje mi je dao”, dodao je on.

Izvor: Index.hr