Kilometar vožnje taksijem skuplji pet centi

Kilometar vožnje vozilima PG taksija za pet centi je skuplji, pa umjesto 55 građani plaćaju 60 centi, piše Dan.

Da su za pet centi poskupili kilometar vožnje potvrdili su taksisti, a vlasnik PG taksija Mićko Bulatović negira da je došlo do promjene cjenovnika.

“Mi nijesmo poskupili taksi usluge”, saopštio je Bulatović.

Svi taksisti do kraja godine moraju pripremiti nove cjenovnike taksi usluga i predati ih Sekretarijatu za saobraćaj na ovjeru jer to propisuje Odluka o taksi prevozu.

Ova odluka kao novinu propisala je uvođenje starta, a koliko će on iznositi na taksistima je da sami odluče.

Vlasnik taksi udruženja Naš taksi Aleksandar Vujović kaže da je čuo da su neka udruženja poskupila usluge, ali da je kod njih cijena i dalje ista- 55 centi po kilometru vožnje.

Vujović navodi da mu nije jasno uvođenje starta, te da misli da je to u suprotnosti sa zakonom.

“Moje društvo nije korisnik nikakvih subvencija državnih ni opštinskih da bi oni mogli da mi odrede cijenu po kojoj bi ja trebalo da vozim. Takođe, nijesmo ni oslobođenji akciza na gorivo da bi postojala ta veza između toga da oni odrede cijene. Meni se čini da je to u suprotnosti sa zakonom, ne mogu oni da odrede cijenu po kojoj ja treba da vozim ako se meni ne isplati da po toj cijeni vozim”, saopštio je Vujović.

Vujović navodi da je razgovarao sa Lazarelom Kalezić, sekretarom za saobraćaj, kojoj je saopštio da mu se ne sviđa predlog za uvođenje električnih automobila.

“U Podgorici je preveliki broj taksi vozila, a 95 odsto taksi firmi ne izmiruje obaveze ni prema državi i prave samim tim damping cijenu. Kada bi svi izmirivali obaveze prema zakonima i odlukama cijena taksi prevoza ne bi nikako mogla da bude ni 55 a ni 60 centi, nego mnogo više. Ali upravo zbog nerada državnih organa i nekontrole dešava se to što se dešava”, navodi Vujović.

Direktor Red Lajna Sneža Vujanović kaže da još nijesu mijenjali cijene taksi usluga.

“Cjenovnik moramo usaglasiti sa Odlukom o taksi prevozu ali još nijesmo odlučili što ćemo i kako ćemo. Uvođenje starta znači da su stranke u minusu jer će više da plaćaju, a to će ići na ruku taksistima. Kilometar vožnje kod nas je 55 centi”, navodi Vujanović.

Izvor: Dan