Keljmendi se brani sa slobode

0
154

Osnovni sud u Prištini odlučio je da oslobodi Nasera Keljmendija kako bi se branio sa slobode.

Prema odluci tog suda Keljmendi je obavezan da se odaziva na svako ročište, ali njegovo puštanje iz pritvora nije uslovljeno neprestanim boravkom na Kosovu, potvrdio je njegov advokat, prenijeli su prištinski mediji.

Keljmendiju se pred Osnovnim sudom u Prištini sudi za ubistvo Ramiza Delalića i organizovani kriminal, a kako je potvrdio njegov advokat Besnik Beriša njegov klijent je dobio pravo da se brani sa slobode.

Beriša je na društvenim mrežama objavio da je prištinski sud oslobodio Kelmendija pritvora, te dodao da je “Specijalno tužilaštvo EULEX-a izgubilo bitku u vezi mjere pritvora” za njegovog klijenta.

“Odluka Osnovnog suda o oslobađanju Keljmendija mjere pritvora je konačna i ne može se uložiti žalba”, napisao je Beriša.

Kasnije Beriša je za Radio Slobodna Evropa izjavio da njegov klijent ne mora biti sve vrijeme na Kosovu, ali se mora odazvati svakom sudskom pozivu na ročište.

Naser Keljmendi, jedan od najtraženijih osoba koji je smatran vođom organizovane kriminalne grupe i koji se već godinama nalazi na “crnoj listi SAD.

Državljanin je BiH i Kosova, a u pritvoru je od maja 2013. godine kada je uhapšen po Interpolovoj potjernici.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu, gdje je prebjegao iz BiH, a nakon višemjesečnog skrivanja.

Specijalno tužilaštvo Kosova ga tereti za organizirani kriminal, teško ubistvo i kupovinu, posjedovanje, rasturanje i neovlašćenu prodaju raznih vrsta narkotika.

Suđenje Keljmendiju počelo je 2015. godine, kada je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice. Po njemu, “proces je montiran u Bosni i Hercegovini