Ukoliko zakupci, u skladu sa Ugovorom koji su potpisali sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, istaknu na svojim informativnim tablama da se plažni mobilijar ne naplaćuje poslije 17 sati – moraće da se pridržavaju tog pravila, jer će, u suprotnom, biti kažnjeni, kazali su CdM-u iz Uprave za inspekcijske poslove.

Foto: Cdm

Objašnjavajući nesporazum koji je nastao nakon što su se korisnici društvenih mreža požalili da se ležaljke i suncobrani naplaćuju i poslije 17 sati, u Upravi objašnjavaju da zakupci zakonom nijesu uslovljeni da na informativnoj tabli istaknu odredbu o nenaplaćivanju plažnog mobilijara.

“Pravilnik o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru, donesen na osnovu Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, propisuje obavezu zakupaca da istaknu cjenovnik plažnog mobilijara, na informativnoj tabli, sa naznakom vremena do kada se plažni mobilijar naplaćuje. Znači, Pravilnik nije precizirao vrijeme naplate usluga plažnog mobilijara, već je zakupac u obavezi da sam odredi vrijeme naplate i isto istakne na informativnoj tabli na kupalištu”, navode u Upravi za inspekcijske poslove.

No, kako dodaju, to da li će zakupac istaći vrijeme koje je definisano ugovorom ili neki drugi termin naplate nije uslovljeno Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, kao ni Pravilnikom.

“Turistička inspekcija će sankcionisati zakupce koji ne budu poštovali istaknuto vrijeme naplate plažnog mobilijara”, poručuju iz Uprave.

Naglasili su i da su ovlašćenja i nadležnosti te inspekcije određeni Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu.

“Ugovor između zakupca kupališta i JPMD je obligacioni odnos (uređuje odnose između ugovornih strana), pa nije u nadležnosti inspekcije”, ukazuju, zaključujući da inspekcija provjerava ispunjenost propisanih uslova za obavljanje turističkih usluga na kupalištima, koji moraju biti u skladu sa Pravilnikom i bez kojih zakupci ne bi mogli da dobiju odobrenje za obavljanje djelatnosti.

<<<Turiste čekaju nove plaže, mobilijar poslije podne besplatan, poskupljuje u Ulcinju<<<

Podsjetimo, iz Morskog dobra su kazali CdM-u da su zakupci pristali i Ugovorom se obavezali na to da plažni mobilijar poslije 17 sati bude besplatan. Iz tog javnog preduzeća najavili su da će u narednih nekoliko dana završiti izradu grafičkih folija, koje će zakupci istaći na svojim informativnim tablama.

“Na njima će jasno biti naznačeno radno vrijeme kupališta, a posebno će biti istaknuta odredba da se mobilijar ne naplaćuje poslije 17 sati”, naglasili su u Morskom dobru.

izvor: Cdm