Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da postoji osnovana sumnja da je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i doprinosa i pranje novca.


                                                                                                   foto: Antena M

“Postoji osnovana sumnja da je Duško Knežević sačinio kriminalni plan, da putem kredita koje će kod IBM banke i Atlas banke dobiti veći broj povezanih pravnih lica. Samo preko Atlas banke su odobreni krediti povezanim rezidentnim pravnim licima, čiji su osnivači ili ovlašćena lica članovi kriminalne organizacije, u iznosu od preko 40.000.000,00 eura, za koje kredite su kupljene značajne nepokretnosti na ekskluzivnim lokacijama u Crnoj Gori”, rekao je Katnić.

Saopštio je i da je Knežević osumnjičen za utaju poreza i pranje novca u slučaju Telekom.

Na pitanje da li Specijalno državno tužilaštvo zahtjevalo raspisivanje međunarodne potjernice za Duškom Kneževićem, Katnić je odgovorio da je postupak u toku.

“Čuo sam da je u Londonu i da sjedi u jednoj loži i da vjeruje da će ga ta loža zaštiti, ali ja znam da nijedan pripadnik kriminalne organizacije tamo ostati ne može”, dodao je Katnić.

Na pitanje da ga optužuju da je dio kriminalne hobotnice Đukanovica, Katnić je odgovorio:

“Svako ko očekuje pomoć ili da će njegove misli iz daljine imati određeni efekat on će to da radi, ja sam iznio elemente za koje postoji osnovana sumnja. Određen je pritvor, Tužilaštvo će dalje da nastavi, kad postoji osnovana sumnja podnosi se optužnica i to je činjenica. Knežević ima nažalost podršku medija, jer misle da je to važno da će dobiti gledalaštvo.Međutim postoji mjerilo šta javnost treba, a šta ne treba da zna, svima je poznato da je to fake news”,  kazao je Katnić.

Na pitanje da li Tužilaštvo istražuje odakle novac za izgradnju vile na Gorici, Katnić kaže:

“Apelovao sam da budete oprezni kad stavljate na teret određena krivična djela, jer se tad nanosi ogromna šteta našoj tradicionalnoj Crnoj Gori, treba da me pitate gdje je novac od Telekoma. U odnosu na Đukanovića nema sumnje da je u bilo čemu učestvovao”, kazao je Katnić.

Upitan da li je Knežević sve mogao da uradi bez podrške oragana vlasti on je rekao:

” Ovo nije moglo da se uradi bez ozbiljne kriminalne organizacije, teško je moguće da privredne strukture nijesu uključene i mi to ispitujemo”, kazao je Katnić.

Kako je dodao, ko god ima nešto da kaže u vezi sa ovim slučajem biće pozvan.

“Ako neko ima saznanja, a nije učestovaova u svemu ovome, biće saslušan u svojstvu svjedoka”.

Upitan da li Duško Knežević može da bude zaštićeni svjedok, Katnić odgovara:

” Dok je organizator kriminalne grupe- ne”, kazao je Katnić.

Na pitanje da će saslušati predsjednika države i lidera DPS Mila Đukanovića, Katnić je saopštio:

“Knežević tvrdi i da sam je član kriminalne organizacije, a to nije tačno. Da bi Tužilaštvo reagovalo, treba da postoji određeni stepen sumnje da je izvršeno krivično djelo”.

Kako je Katnić dodao nije posao Tužilaštva da zna gdje je Knežević.

“Policija je izdala potjernicu, i gdje god se nalazio na zemljinoj kugli, trebalo bi da bude uhapšen”.

Upitan da li je Tužilaštvo otvorilo drugi postupak u vezi sa navodnim reketiranjem Kneževića od bivšeg guvernera Velibora Miloševića.

“Nema krivičnog djela reketiranja na osnovu onih sazanaja koja imamo.Teško da član kriminalne organizacije može reketirati organizatora”, kazao je Katnić.

Katnić je, na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio rezultate rada u aktuelnim predmetima u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, saopštio da je kod dvije poslovne banke – Atlas i IBM ukupno utajen porez u iznosima od 864.942,49 eura i 265.810,50 dolara.

izvor: Antena M