Čim je OIK proglasio preliminarne rezulate izbora Demokrate su otpočele neformalne razgovore sa budućim koalicionim partnerima, potvrdio je Radiju Jadran, nosilac liste u Hreceg Novom, Stevan Katić.

Foto:radio jadran

Demokrate po pitanju formiranja lokalne vlasti u Herceg Novom nijesu posvećene pregovorima, već dogovorima sa našim budućim koalicionim partnerima, odnosno sa onim političkim subjektima sa kojima tvorimo vlast i u Budvi i Kotoru, a koji su izričito saopštili da neće sa Demokratskom partijom socijalista Crne Gore – naglasio je Katić.

Poznat je stav Demokratske Crne Gore da se treba posvetiti formiranju što šire koalicione vlasti kako bi Herceg Novi dobio najbolju kadrovsku ponudu i strukturu, koju već odavno zaslužuje. A to su, potvrdio je Katić prije svega  kadrovi u partijama sa kojima već ostvaruju partnerstvo  u susjednim opštinama, kao i građanskom listom:

Demokrate su odmah nakon što je Opštinska izborna komisija Herceg Novog proglasila preliminarne rezultate izbora u toj opštini, otpočele neformalne razgovore sa Demokratskim frontom, Socijalističkom narodnom partijom Crne Gore, Novskom listom i koalicijom SDP-URA. Međutim, dogovor oko širenja koalicije za formiranje vlasti u Novom ne zavisi samo od nas, nego i od navedenih političkih subjekata, odnosno naših budućih koalicionih partnera, čije ćemo mišljenje i stav po ovom pitanju i mi veoma poštovati – ističe Katić.

Na naše pitanje šta će biti konkretni  zahtjevi Demokrata u podjeli izvršne i zakonodavne vlasti, osim poštovanja demokratskih prava, Katić odgovara da Demokratska Crna Gora, odnosno njeni organi i njeni funkcioneri imaju samo tri zahtjeva:

Po našem mišljenju to su tri krucijalna zahtjeva: 1. poštovanje demokratskih principa – formiranje vlasti saglasno broju ostvarenih glasova, 2. poštovanje izbornog programa Demokrata, kao  i izbornih programa naših koalicionih partnera i 3. odabir poštenih, stručnih i principijelnih kadrova, odnosno onih ljudi koji će raditi jedino za građane i jedino u interesu grada – navodi Katić.

Ocjenjujući uslove Novske liste, za formiranje vlasti, Katić kaže da je to nešto što i Demokrate podržavaju, jer to je jedan od puteva kojim treba da krene Herceg Novi.

“U neformalnim razgovorima, mi smo se saglasili sa našim partnerima iz Novske liste, tako da sve to što je saopšteno je nešto što i mi podržavamo i potpisujemo”, tvrdi on, smatrajući da to nisu “uslovi” već dogovori, jer je riječ o stavovima i principima koji su Demokratama apsolutno prihvatljivi.

Kako dodaje, od zajedničkog dogovora sa Novskom listom, koalicijom SDP-URA, te predstavnicima DF i SNP-a, zavisiće dalji eventualni poziv za koaliranje partijama koje su na izborima osvojile po mandat. Do sada, kako je rekao, nije održan nijedan zvaničan sastanak, već samo neformalni razgovori. Zvaničan sastanak očekuje da bi se mogao održati do kraja sedmice, zaključio je Katić.

Izvor:Radio Jadran