Navodni šef kavačkog kriminalnog klana, Slobodan Kašćelan, danas je izručen Crnoj Gori.

                                                                                      (ilustracija/rtcg.me)

Kašćelan je iz Češke avionom prebačen na aerodrom u Golubovcima. Kako je saopšteno iz Uprave policije, u ekstradiciji su učestvovali i specijalci SAJ-a i Posebne jedinice, koji su sproveli osumnjičenog u ZIKS.

On je uhapšen u Pragu 13. decembra prošle godine i odmah pristao na izručenje matičnoj državi.

“S.K. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo. Sumnja se da je S.K. u Prčnju 2010. sa umišljajem pokušao da liši života I.M. Takođe, S.K. se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je S.K. krajem maja 2010. na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu”, naglasili su iz policije.

Kašćelan se sumnjiči i da je formirao kriminalnu organizaciju kako bi realizovao iznude, zelenaštvo, trgovinu narkoticima i druga krivična djela.

Iz policije su naglasili da je prije hapšenja u Češkoj često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, zbog čega je u traganju za njim ostvaren kontakt s snagama bezbjednosti Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova.

“Akcija lišenja slobode S.K. i njegovo izručenje našoj državi su još jedan pokazatelj da crnogorska policija preduzima u kontinuitetu sve neophodne mjere i radnje u aktivnom ciljanom traganju na međunarodnom planu za najtraženijim bjeguncima, sa posebnim akcentom na vođe i pripadnike organizovanih kriminalnih grupa, i njihovom privođenju nadležnim organima u Crnoj Gori. Tome u prilog govori činjenica da je uspješnom međunarodnom saradnjom tokom 2018.  lišeno slobode više lica, i to M.M, V.V. i I.M. na Kosovu, P.K. u Bugarskoj, J.V. u Turskoj i pomenuti i S.K. u Češkoj”, saoopšteno je iz UP.