Kako sada stvari stoje, Marko Baša više neće nastupati za reprezentaciju Crne Gore prenosi Arena. Iskusni štoper navodno je nezadovoljan odnosom selektora Ljubiše Tumbakovića prema njemu tokom priprema za duel sa Jermenijom, zbog čega je i odbio da bude na klupi za rezerve na toj utakmici.

 

Ne ulazeći u razloge njegove (loše) odluke, činjenica je da je Baša prethodnih godina imao nemjerljiv uticaj na igru i rezultate Crne Gore. Bezbroj puta je bukvalno sam držao odbranu ,,sokola“, njegov izostanak često je bio teži nego izostanak Mirka Vučinića ili Stevana Jovetića.

Vidjećemo da li će se u narednom periodu izgladiti situacija između Baše i Tumbakovića, ali je činjenica da sada reprezentacija ulazi u određene probleme kada je riječ o defanzivi. U dosadašnjem dijelu kvalifikacija, Crna Gora je uglavnom igrala sa štoperskim parom Stefan Savić – Marko Simić, jednom je igrao Baša (gostovanje Jermeniji), drugi put Alekandar Šofranac (protiv Poljske u Podgorici). U obje te utakmice nije bilo Simića.

Budući da je do kraja kvalifikacija ostalo još četiri kola, a da je sve veća opasnost od suspenzija zbog žutih kartona, Tumbaković se može suočiti sa manjkom centralnih bekova. Jer, Simić je trenutno bez kluba (pominje se Partizan), Šofranac vjerovatno napušta Rijeku, a Nemanja Mijušković (kazahstanski Taraz) za sada nema previše iskustva u prvom timu.

Kao prva i najrealnija alternativa nameće se Žarko Tomašević iz belgijskog Ostendea, kojem je mjesto štopera prirodna pozicija, a u reprezentaciji najčešće igra na lijevom beku. Međutim, tu se otvara nova dilema, naravno, ukoliko dođe do suspenzija ili povreda – ko će igrati lijevog beka.

U ovim kvalifikacijama na tom mjestu, pored Tomaševića, bio je i Filip Stojković, od juče fudbaler Crvene zvezde. Tumbaković je isprobavao i Emraha Klimentu (Sakramento), ali nije bilo dovoljno prostora da se stekne uvid u njegove mogućnosti. Eventualno na toj poziciji može igrati i Adam Marušić (Ostende), ali onda ,,visi“ desni bek…

U svakom slučaju, septembarski dueli sa Kazahstanom i Rumunijom su blizu, tokom ljeta se može dosta toga promijeniti, a najvaž- nije je da reprezentativci pronađu klubove u kojima će biti standardni, kako bi bili spremni da na pravi na- čin odgovore zadacima u finišu kvalifikacija.