Kada se razmišlja samo da se što manje potroši, obično ispadne loše

FUDBAL

Kada se razmišlja samo da se što manje potroši, obično ispadne loše

Proljećnja polusezona za sezonu 2018/19. startuje u utorak 19. februara, treneri naših prvoligaša će uglavnom pričati o tome kako su pripreme bile uspješne, ali…

Nije baš sve išlo po planu!

Makar za aktuelnog šampiona Sutjesku i najglasnijeg izazivača Budućnost. Treći kandidat za titulu OFK Titograd svoje pripreme je odradio kao što je planirao u Medulinu.

“Plavo-bijeli” iz Nikšića i “plavi” iz Podgorice su imali ideju da jedan dio priprema odrade u Međugorju, ali zbog očajnih terena u Bosni i Hercegovini vratili su se prije vremena u Crnu Goru i otisnuli se ka našem primorju.

A niko nije ni razmišljao o Antaliji, gdje su Crnogorci prethodnih godina bili rado viđeni gosti…

“Čini mi se da je ovo prvi put da niko nije došao iz Crne Gore, pretpostavljam da je finansijska situacija učinila svoje. S druge strane, imali smo dosta ekipa iz Srbije skoro cijela Prva i Druga liga je bila u Antaliji”, rekao je za Dnevne novine Emir Dizdarević, čovjek koji sa svojom agencijom gosti razne ekipe u turskom mondenskom ljetovalištu…

“Šteta što od vaših timova niko nije došao. Međutim, nadam da ćemo se družiti već sljedeće godine. Do sada su nam dolazili Budućnost, Rudar, Zeta, OFK Titograd. Bilo nam je lijepo…”, nadovezuje se Dizdarević.

Sutjeska je u Međugorju trebalo da se sprema od 25. januara do 6. februara, a Budućnost od 30. januara do 10. februara. Realnost – jesenji prvak se vratio kući 1. februara, a viceprvak Crne Gore i tim koji napada duplu krunu dva dana kasnije 3. februara.

Greška u koracima!

Jer, Međugorje koje je koncipirano kao vjerski turizam uopšte nije toliko povoljno. Po informacijama koje smo dobili 14 dana u opštini Čitluk za jednu ekipu “stoji” nešto više od 20.000 eura. Sa druge strane, Antalija koja je isključivo vezana za sportski turizam (osim ljeti), za isti broj dana košta 10.000 eura više.

Međutim, za 10.000 eura skuplje dobijate nevjerovatne uslove, protivnike koje poželite iz raznih dijelova svijeta, sa kojim ćete se možda na ljeto sresti i u Evropi, dok ste u BiH ograničeni na tamošnje drugoligaše Čapljina, Igman, Posušje…

Vrijedi zavući ruku u džep! Da ne pominjemo da postoji mogućnost prodaje, jer je Antalija jedna velika fudbalska pijaca.

“Preko 1.000 ekipa će osjetiti čari Antalije. Sezona kampova traje od decembra do maja, razrađena je do najsitnijih detalja, tako da će ove sezone biti odrađeno preko 3.000 kampova”, govori nam Dizdarević.

Antalija ima pet regija (Side, Lara, Belek, Kundu, Alanja), cijena je u svakoj različita, tako da je fudbalski “El Dorado” pristupačan za svačiji džep. Na primjer, u Lari gdje su do sada odsijedali svi naši timovi pripreme mogu da se završe za 30 ili 35 hiljada eura.

“Dan u Antaliji košta od 40 do 200 eura po osobi. Sve zavisi ko kako stoji sa finansijama. Za svakoga ima po nešto. Ekipe iz Crne Gore koje su dolazile su uglavnom birale ove varijante od 40 – 45 eura po osobi, što je sasvim razumljivo”, poručio je Dizdarević, koji otkriva da je Belek najskuplji i da je za njega potrebno izdvojiti nekih 100.000 eura za pripreme od 14 dana…

“Iz regiona Crvena zvezda, Maribor, Dinamo Zagreb, Partizan… plaćaju bolje hotele, jer su platežno moćniji”.

Kada je Međugorje “propalo” zbog očajnih terena, Sutjeska i Budućnost su se odlučili za “kućnu varijantu” Nikšićani su jedno vrijeme proveli u Igalu, a Podgoričani u Ulcinju. I tu su praktično imali zvučnije protivnike nego što je trebalo u ‘mjestu koje je najpoznatije po navodnim ukazivanjima i porukama Djevice Marije’.

Godinama se povlači priča da bi Ulcinj mogao da bude “mala Antalija”. Čak Karisma resort koja posluje u Turskoj ima hotel u najjužnijem gradu malene balkanske ljepotice. Ali, ta ideja uvijek ostane upravo to ideja.

“Priča oko Antalije je krenula tako što su ljudi investirali prvo za svoju djecu i svoje klubove. Na početku je bio mali broj terena, ali su vremenom shvatili šta im ulaganje u hotele i terene može donijeti i to je to. Sada se uglavnom ne postavlja pitanje gdje će timovi doći na pripreme. Kažem vam: od decembra do maja se samo smjenjuju ekipe”, poručuje Dizdarević iz Antalije, svjestan da Ulcinj ima ogroman potencijal…

“Nova Antalija, hajde tako da kažem, ozbiljna je investicija, ali zašto da ne? Ulcinj, Velika plaža, cijela Crna Gora je strašno zanimljiva…”.

A raznim evropskim klubovima treba promjena nekada idu u Antaliju, nekada u Španiju, nekada na Kipar…

“Pojedini timovi dolaze po tri četiri puta u Antaliju. Naročito Kazahstanci. Možda su malo zasićeni Turskom, tako da traže alternativu. Zašto to jednom ne bi bila Crna Gora?”, postavlja Dizdarević sasvim normalno pitanje, a za kraj dodaje…

“Pričao sam sa prijateljima iz Crne Gore na tu temu. Kada bi se nešto slično desilo, sigurno bi uradio sve da dovedem pojedine ekipe u Crnu Goru. Koliko znam, samo je Grof Božović jednog ljeta doveo Amkar u Budvu i to je bila prava stvar. Ima prostora za slične stvari”.

Međutim, kako to objasniti ljudima u Crnoj Gori, koji ne razmišljaju makar ni o pripremama u Antaliji. Ali, kakav fudbal, kakvi funkcioneri, kakvi igrači, takve i pripreme…

Izvor: Dnevne novine

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor