Nepoznati napadači ozbiljno su povrijedili jednog od najboljih južnoafričkih triatlonaca, nakon što su testerom pokušali da mu odsijeku obje noge.

U saopštenju se navodi da je dvadesetsedmogodišnji Mlengi Gvala podvrgnut operaciji, poslije napada koji se juče ujutro dogodio u Durbanu. On je biciklom išao na trening sa još jednim triatloncem Sandileom Šangeom, kada su ga zaustavila trojica muškaraca.

Šange je rekao da je Gvala mislio da su oni pljačkaši, ponudio im je mobilni telefon, bicikl i novac, ali su ga oni odvukli pored puta i počeli da mu sijeku nogu testerom.

Kako je rekao, “testera nije bila mnogo oštra” pa se zaglavila u Gvalinoj kosti.

“Kada su vidjeli da se zaglavila, prešli su na drugu nogu”, dodao je on.

Napadači su ubrzo odustali i pobjegli, a prema izvještaju iz bolnice, triatloncu je ozbilno povrijeđen desni skočni zglob, oštećeni su mišić, nervi i kost.

Čelnik atletskog saveza Denis Džekson rekao je da je dobro što su napadači promašili glavnu arteriju i naveo da su hirurzi uvjereni da će Gvali spasiti nogu. On je rekao da su napadači govorili stranim jezikom koji Gvala nije mogao da razumije.

Nije poznato zbog čega je Gvala napadnut.

Gvala je postao jedan od najboljih južnoafričkih sportista nakon što se 2015. godine izliječio od zavisnosti od alkohola i droge i predstavljao je zemlju na brojnim međunarodnim takmičenjima.

Ministarstvo sporta Južne Afrike saopštilo je da je napad na “zvijezdu sporta” potpuno neprihvatljiv i da je policija pokrenula istragu.

Izvor: AntenaM