Još jedna trudnica nosi genetski modifikovanu bebu

LULA I NANA NIJESU JEDINE

Još jedna trudnica nosi genetski modifikovanu bebu

Još jedna trudnica nosi bebu čiji su geni modifikovani, tvrde kineske vlasti koje istražuju slučaj He Điankuija, istraživača koji je nedavno kazao da je uspješno uredio gene blizankinja rođenih u novembru prošle godine.

Kineski naučnik od marta 2017. do novembra 2018. regrutovao osam parova volontera za svoj eksperiment, (Foto: youtube, printscreen)

He Điankui, vanredni profesor na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u provinciji Guangdong, ostaje pod istragom lokalnih vlasti.

Istražitelji su državnoj novinskoj agenciji Xinhui, rekli da će bebe koje su već rođene, poznate kao Lula i Nana, kao i trudnica koja navodno nosi još jedan genetski uređivan plod biti stavljeni pod medicinski nadzor.

Oni su naveli da je He prikupio sredstva za kauciju i izbjegao zvanični nadzor kako bi nastavio potragu za ličnom slavom i bogatstvom kroz modificiranje gena ljudskog embriona, što je zabranjeno kineskim zakonom.

Takođe, od marta 2017. do novembra 2018. godine on je regrutovao osam parova volontera, od kojih su svi HIV pozitivni muškarci i HIV negativne žene, da učestvuju u ispitivanju. Istražitelji su rekli da je He Điankui krivotvorio dokumente o studiji. Naime, dvije žene su ostale trudne, pet žena nije, a jedna je prekinula trudnoću.

„Ovo ponašanje ozbiljno krši načela etike i morala, šteti poštenju naučnog istraživanja, ozbiljno krši relevantne državne propise i izaziva loše efekte u zemlji i inostranstvu“, kazali su kineski zvaničnici.

Podsjećamo da je Điankui u novembru prošle godine na jednoj naučnoj konferenciji rekao da je on prvi naučnik koji je genetski modifikovao ljudske embrione, a ovi navodi su šokirali svijet. Organizatori konferencije su njegov rad nazvali duboko uznemirujućim i neodgovornim.

Ksu Nanping, kineski ministar za nauku i tehnologiju, rekao je da su eksperimenti gnusni, javlja Sky News.

Različiti aspekti njegovog rada izazvali su zabrinutost. Prvo, u zdravim ljudskim embrionima korišćena je neprovjerena i potencijalno rizična tehnika, kako bi se spriječilo potencijalno prenošenje HIV-a. Drugo, svojim radom He je najavio rođenje prvog genetski modifikovanog čovjeka, a mnogi su upozorili da „dizajnirane bebe“ mogu dovesti do nove ere genetske nejednakosti s embrionima prilagođenim poželjnijim osobinama.

izvor: Klix.ba

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor