Ubjedljivo najviše predloga za predsjednika Socijalističke narodne partije (SNP) ima Snežana Jonica, koju su kandidovali članovi mjesnih odbora te stranke u svim gradovima u Crnoj Gori, piše Dan.

Po Rokovniku o najvažnijim akgivnostima za pripremu osmog kongresa SNP-a, juče je istekao rok za završetak postupka predlaganja kandidata za predsjednika partije, delegate i članove glavnog odbora. U nekim gradovima postupak je odavno završen, dok u nekim još traje, i očekuje se da će biti završen u nekoliko narednih dana.

Po informacijama Dana iz opštinskih odbora SNP-a na sjeveru Crne Gore, sastanke mjesnih odbora na kojima članstvo predlaže kandidate za predsjednika završili su u Andrijevici, Kolašinu, Pljevljima, Rožajama, Gusinju i Plužinama, a započeti su u Mojkovcu, Beranama, Bijelom Polju, na Žabljaku i u Nikšiću.

Predlaganje je počelo i u Podgorici, dok odbori SNP-a u Danilovgradu, Herceg Novom, Budvi, Baru i Tivatu privode postupak kraju. Predlaganje kandidata završeno je u Kotoru i na Cetinju.

Jonica je, prema saznanjima Dana, jedini predloženi kandidat na Cetinju, u Kotoru i na do sada održanim mjesnim odborima u Kolašinu i Budvi. U Herceg Novom je predložena u svim mjesnim odborima koji su do sada održani, dok se osim nje na nekim mjesnim odborima predlažu i Danijela Đurović, Vuksan Simonović, Dragoslav Šćekić i Vesko Marković.

Na do sada održanim mjesnim odborima u Baru, osim Snežane Jonice, predložen je i Radivoje Rašović. U Andrijevici su predloženi Snežana Jonica i Veselin Bakić.

U Pljevljima je na svim mjesnim odborima predložena Snežana Jonica, a osim nje po nekoJško predloga imaju Radivoje Rašović i Radoman Gogić.

U Nikšiću su do sada predloženi Snežana Jonica, Vlado Joković, Dragoslav Šćekić, Spasoje Kovačević i Dragutin Bata Raičević. Interesantno je da je na jednom mjesnom odboru u Nikšiću za predsjednika stranke predložen i bivši funkcioner SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je nedavno isključen iz stranke.

U Plužinama su za predsjednika SNP-a predloženi Snežana Jonica, Radivoje Rašović i lokalni funkcioneri Mijuško Bajagić, Milutin Cicmil i Vlado Joković.

U Danilovgradu su na svim do sada održanim mjesnim odborima predloženi Snežana Jonica i Spasoje Kovačević. Osim njih, među kandidatima za predsjednika SNP-a je i potpredsjednica Danijela Pavićević.

Podgorički odbor predlaže Snežanu Jonicu i Radivoja Rašovića. Osim njih, predloženi su i lokalni funkcioneri, među kojima se najčešće pominju Radmila Čagorović i Dragan Ivanović. Osim njih, u Podgorici se predlaže i aktuelno rukovodstvo partije potpredsjednica Danijela Pavićević i sekretar izvršnog odbora Spasoje Kovačević. Među predloženima iz mjesnog odbora SNP-a Zabjelo nalazi se i doskorašnji predsjednik stranke Srđan Milić. To je za sada jedini predlog za MiJšća.

Na Žabljaku su za predsjednika SNP-a kandidovani Snežana Jonica, Radivoje Rašović i šef lokalnog odbora partije Mišo Ćetković. Osim njih, Žabljačani su predložiJš i odbornika SNP-a iz Plužina Vlada Jokovića.

Ko je prihvatio kandidaturu za predsjednika SNP-a znaće se na sjednici glavnog odbora koji po Rokovniku mora biti održan najkasnije do 9.avgusta. Po pravilima SNP-a, nakon što svi opštinski odbori dostave centrali sve podatke,što je oročeno na 4. avgust, od svih predloženih kandidata traži se da se izjasne o kandidaturi. To moraju uraditi najkasnije do sjednice tlavnog odbora na kojoj se utvrđuje lista kandidata za predsjednika za kongres.

Osmi kongres SNP-a biće održan 13.avgusta