EKONOMIJA

Jedan prijavljeni projekat za ekonomsko državljanstvo

Crna Gora već ima jedan prijavljeni projekat za ekonomsko državljanstvo, kazao je Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma na festivalu investicija FREI 2019 u Budvi.

“Ono što me posebno raduje je činjenica da je projekat na sjeveru Crne Gore”, naglasio je Davidović.

Davidović je istakao da je javni poziv za projekte za sticanje ekonomskog državljanstva u oblasti turizma raspisan u februaru ove godine i da je otvoren do kraja 2021.

“Od investitora se očekuje ispunjavanje strogih kriterijuma, prvenstveno veličine investicije, broja radnih mjesta i finansijske mogućnosti investitora da realizuje projekat. Biznis plan za ovakve projekte zahtijeva ozbiljne i opsežne pripreme, pa ne žurimo sa aplikacijama”, naglasio je Davidović.

Kako je naveo, realizacija takvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, partnere investitora, a možda i nove ponude u turizmu.

Projekti u oblasti turizma mogu biti hoteli sa najmanje pet zvjezdica, 60 smještajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Na sjeveru, potrebno je da hotel ima najmanje četiri zvjezdice, 35 smještajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrijednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona eura, a na sjeveru pet miliona.

Sekretar Sekretarijata za razvojne projekte, institucije koja sprovodi program ekonomskog državljanstva, Dejan Medojević, istakao je da očekuje da će taj program ubrzati ekonomski i regionalni razvoj i privući nove strane investicije.

“Takođe, kroz nove turističke, poljoprivredne i prerađivačke kapacitete, otvoriće se nova radna mjesta, a to će uticati i na povećanje životnog standarda u zemlji. Realizacijom ovakvih projekata, Crna Gora će ujedno i ispunjavati zahtjevne ekonomske kriterijume iz naše evropske agende”, kazao je Medojević.

On je dodao da postoje dva kriterijuma za aplikante.

“Ukoliko ulažu u projekte na primorju ili u Podgorici, minimalno ulaganje je 450.000 eura, dok je na sjeveru minimalno ulaganje 250.000 eura. Pored ulaganja u projekat, aplikanti su dužni da uplate 100.000 eura donacije na račun države, što će se namjenski koristiti za razvoj manje razvijenih područja”, objasnio je Medojević, ističući da se uskoro očekuju prvi aplikanti, kada agenti za posredovanje i provjeru međunarodnih sposobnosti dobiju licence.

Direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Milanka Baković, navela je da se dodjela državljanstva uvijek ogleda u interesima Crne Gore i to naučnim, kulturnim i sportskim interesima.

“Ipak, to nije bilo dovoljno kada je u pitanju privredni i ekonomski interes, pa su utvrđeni kriterijumi za ekonomsko državljanstvo”, naglasila je.

Baković je rekla da je diskreciono pravo ministra unutrašnjih poslova za saglasnost za pokretanje upravnog postupka za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, da se moraju ispuniti svi uslovi i pribaviti potrebna mišljenja nadležnih organa, kada se obavještava i Sekretarijat za razvojne projekte.

“Takođe, da bi se ustanovilo da li aplikant ispunjava propisane uslove, vrše se i provjere lica preko Agencije za nacionalnu bezbjednost, Interpol-a i Europol-a. Ukoliko se ustanovi da je u postupku aplikant ili agent dao netačne podatke, na osnovu tog saznanja se pokreće postupak za gubitak ekonomsko državljanstvo i aplikant nema pravo na povraćaj već uloženih sredstava”, kazala je Baković, pojasnivši da samo punoljetne osobe stiču državljanstvo i da se ne moraju odreći prethodnog državljanstva, ali i da oni koji nisu dobrodošli u zemlje Evropske unije neće biti dobrodošli ni u Crnu Goru.

Davidović: Očekujemo dva i po miliona turista

Govoreći o rezultatima u turizmu Davidović je naglasio da, prema trenutnim rezultatima i projekcijama vjeruje da ćemo premašiti prošlogodišnje rezultate i da ćemo biti na nivou od oko dva i po miliona turista i više od 14 miliona noćenja.

On je istakao da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast u kolektivnom smještaju od 40 odsto ili oko 35 hiljada više gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Podsjećamo, od 1. januara 2019. godine, pa naredne tri godine, najviše 2.000 investitora moći će da dobije crnogorsko državljanstvo.

To je predviđeno Odlukom Vlade o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

Izvor: CDM