Ministarstvo nauke objavilo je javni poziv za strateško partnerstvo u sprovođenju pred-akceleracijskog programa za inovativne startupove, za koji se prijave dostavljaju do 15. septembra.

Iz Ministarstva je saopšteno da je pred-akceleracijski program namijenjen preduzetnicima ili inovatorima u ranoj fazi preduzetničkog poduhvata, koji namjeravaju da iznesu nove proizvode ili usluge na tržište.

“Ovaj pred-akceleracijski program ima cilj da obuči i podrži do deset timova iz Crne Gore tokom četiri do šest mjeseci”, navodi se u pozivu.

Izabranim timovima će da bude ponuđen niz instrumenata koji im pomažu da bolje razumiju potrebe svojih klijenata, validuju i unaprijede svoj preduzetnički projekat, poput obuka, istraživanja tržišta i identifikovanja prilika, mentorstva i eksterne ekspertize.

Na kraju programa, učesnici će imati priliku da predstave svoju ideju pred panelom uspješnih preduzetnika i potencijalnih investitora. Učesnici u programu će imati mogućnost da pokriju lične troškove tokom njegovog programa kao i troškove vezane za unaprjeđenje preduzetničkog projekta.

Ukupno trajanje programa je devet mjeseci, a potencijalni početak programa je oktobar.

“Putem ovog javnog poziva, Ministarstvo nauke traži strateškog partnera koji bi preuzeo definisanje detalja programa i njegovu realizaciju”, navodi se u pozivu.

Strateški partner, odnosno konzorcijum koji se prijavljuje da sprovodi program bi trebalo da se bavi aktivnostima iz domena razvoja preduzetništva i tehnoloških inovacija, te srodnim pred-akceleracijskim i inkubacijskim programima, a podnosilac prijave može biti jedno preduzeće ili konzorcijum više kompanija, iz poslovnog sektora, državnog sektora, sektora visokog obrazovanja ili nevladinog sektora.

“Vodeći partner u mogućem konzorcijumu mora biti registrovan u Crnoj Gori, dok ostali članovi konzorcijuma mogu biti iz Crne Gore ili inostranstva. Neophodni ljudski resursi za sprovođenje programa, sa kompetencijama kao što su menadžment tehnoloških projekata, razvoj startapa, marketing i menadžment grantova dobijenih od države ili EU, finansijski menadžment”, navodi se u pozivu.

Opravdani troškovi koje program može da pokrije iz sredstava Ministarstva nauke su lični troškovi za najviše četiri člana startap tima, troškovi osoblja koje sprovodi program, angažovanje eksternih stručnjaka i mentora, marketing i PR, materijalni troškovi rada startap timova, kao i upravljanja programom, putni troškovi i indirektni troškovi, koji čine maksimum sedam odsto od direktnih troškova.

“Prednost u ocjeni prijava na ovaj javni poziv imaće partneri koji doprinose ukupnom budžetu programa iz sopstvenih sredstava odnosno drugih izvora finansiranja”, dodaje se u pozivu.

Neki od uslova koje pred-akceleracijski program treba da sadrži odnosi se na to da članovi startap timova imaju boravište ili prebivalište u Crnoj Gori, da timovi razvijaju inovaciju koja ima za cilj da napravi značajan uticaj na bilo koji od ciljeva definisan u Strategiji pametne specijalizacije Crne Gore i/ili UN Ciljevima održivog razvoja, kao i da timovi nijesu prethodno dobili značajna finansijska sredstva, odnosno preko deset hiljada eura, koja podržavaju validaciju iste ideje na tržištu.

izvor: Mina