“Mi koji ovo pratimo od prošle godine možemo dobro da procijenimo o čemu se radi, ovo postaje privatna pandemija nevakcinisanih ljudi. Ja nemam podatke ni kompletnu sliku novoinficiranih ljudi, ali moguće je da je 90 posto nevakcinisanih među njima. Međutim, juče smo čuli termin proboj imuniteta, izgubili smo nepotrebno vrijeme”, izjavio je danas Radmilo Janković, zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Janković je za N1 izrazio uvjerenje da ovaj talas korone neće imati „magnitudu velikog broja“.

“Ima mlađih, nevakcinisanih, ima i starijih i vakcinisanih, ali manje, a preminuli su bili oni koji nisu vakcinisani. Bojim se da će ovo trajati dugo, s pikovima koji neće ići iznad 8.000 zaraženih dnevno, i da udio zaraze, s obzirom na to da će biti mlađi ljudi, da neće biti toliko hospitalizovanih. Mislim da zdravstveni sistem neće biti pod velikim pritiskom. KC Niš neće biti kovid bolnica, mi imamo 10 ili 11 pacijenata iz Niša koji su u Kruševcu”, rekao je Janković.

Janković je kazao da je trenutno situacija “pod kontrolom”.

“Ali ima mnogo javnih okupljanja. Mislim i da je Budva po glavi stanovništva trenutno najzaraženiji grad na svijetu, tamo imate 100.000 ljudi iz Srbije koji su ušli bez ikakvih testiranja”, rekao je Janković.

Ono što njega, kako je rekao, čini tužnim, jeste da sve počinje da ima “jednu vrstu političkog kapitala”.

“Vlast računa na glasove ovih ljudi, a bogami i opozicione stranke koketiraju s tim. Oni (antivakseri) imaju potencijal određenog broja glasova i njima niko neće da se zamjera”, naveo je Janković.

Govoreći o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa, Janković je rekao da je preporučuje, da se još čekaju precizne preporuke, ali da je njegovo mišljenje da je bezbjedno miješati različite vrste vakcina.

“Ja mogu imati razumijevanja za Krizni štab, ovo što se dešava je potpuno novo, kad SZO ima preporuku da se ne miješaju… Ali pogledajte s druge strane, kada mi liječimo druge infekcije nekada kombinujemo različite antibiotioke. Mislim da je ovdje potpuno bezbjedno miješati vakcine. Treća doza je apsolutno neophodna. A fokus je na ljude koji su primili Sinofarm vakcinu”, rekao je Janković.

Janković je kazao da je juče bio sastanak direktora kovid bolnica s juga Srbije i da u Kruševcu ima 130 pacijenata, od čega svega dvadesetak vakcinisanih, mahom Sinofarm vakcinom.

“Svi koji leže u Kruševcu su stariji od 60 godina. Dakle, oni sigurno nisu išli ni u Budvu, ni na Egzit, oni su se zarazili od mlađih ljudi”, tvrdi Janković.

Izvor:Kodex.me