Istina je da epidemija korona virusa diktira situaciju, ali se ne može teret krize prenositi na sjeverne opštine koje su gotovo sve na rubu egzistencije. Nama u Šavniku je korona već 30 godina, podvlači Jugoslav Jakić

Jugoslav Jakic

ŠAVNIK – Za Šavnik iz državnog budžeta u ovoj godini nije planiran nijedan cent ulaganja, što će, uz epidemiju, dodatno otežati funkcionisanje te poddurmitorske opštine. U lokalnoj upravi se nadaju da će zajedno sa ostalim opštinama sjevera Crne Gore uspjeti da utiču na planiranje budžeta države i isprave, kako kažu, nepravdu koja se namjerava učiniti gradovima koji su u kategoriji nerazvijenih. Opština Šavnik je u prošloj i 2019. godini iz državnog budžeta dobila ukupno nešto više od milion eura. Predsjednik Opštine Jugoslav Jakić u razgovoru za „Dan“ naglašava da se lokalni budžet ponajviše „puni“ stavkom transferi, koja je ove godine trebalo da iznosi 1. 256.000 eura. Od tih sredstava Šavniku iz Egalizacionog fonda u tekućoj godini treba da pripadne 1,1 milion eura.

– Predloženo je da se umanje iznosi koje opštine treba da dobiju iz Egalizacionog fonda. Mi smo jedva uspjeli u poslednje vrijeme da javne finansije konsolidujemo, i to bi bio težak udarac za nas, odnosno za sve sjeverne opštine i mislim da teško mogu opstati ako to tako bude kako je planirano. Istina je da epidemija korona virusa diktira situaciju, ali se ne može teret krize prenositi na sjeverne opštine koje su gotovo sve na rubu egzistencije. Nama u Šavniku korona je već 30 godina, mi se borimo da finansijski opstanemo – istakao je Jakić.

Bez pomoći države šavnička lokalna uprava neće uspjeti u ovoj godini ni da realizuje planirane projekte. Opština ima potpisan ugovor za izgradnju infrastrukture u kanjonu Nevidio, a projekat je vrijedan 350.000 eura od čega bi učešće iz šavničkom budžeta bilo 90.000 eura. Realizacija je trebalo da počne prošle godine, ali nije jer je tender bio neuspješan, pa proceduru moraju ponoviti u ovoj. Jakić ističe da se prije tri dana sastao sa direktorom Uprave javih radova mr Borom Lučićem, sa kojim je razgovarao o mogućnostima izdvajanja novca za opštinu Šavnik.

– Očekujemo od njih povratnu informaciju pa ćemo vidjeti da li ćemo u taj projekat ulaziti ove godine. Nadamo se da će nam izaći u susret jer je taj projekat od velikog značaja za našu opštinu. Što se tiče putne infrastrukture tu smo dobili obećanje da ćemo imati 60.000 eura, a prošle godine po tom osnovu država je u Šavnik uložila 200.000 eura – kazao je Jakić.

Zbog smanjenja novca za sjever reagovala je i Zajednica opština Crne Gore, a Jakić je najavio da će se obratiti i premijeru Zdravku Krivokapiću.

– Nadamo se da će država imati razumijevanja barem za ova najnerazvijenija područja i da će razumjeti s akakvim se teškoćama susrećemo. Uz tešku situaciju zbog korone imali smo i izuzetno tešku zimu sa puno snijega pa je opštinska mehanizacija svakih nedjelju dana morala nanovo čistiti lokalne puteve – podvlači Jakić.

B.B.


Kasni i IFAD program
Budžet Šavnika u ovoj godini planiran je na 3,1 milion eura, od čega je kapitalni 1.650.000 eura. Opština je planirala da sa 150.000 eura sufinansira program IFAD na svojoj teritoriji.

– Prošle godine IFAD je u našoj opštini bio uspješan, asfaltirali smo gotovo 12, 5 kilometara puteva. Za ovu godinu program kasni, a građevinska sezona na sjeveru je vrlo kratka, treba ući u procedure postupaka tendera, dokumentacije, izbora izvođača. Kako stvari stoje i ovo će biti teška godina – ocijenio je Jugoslav Jakić.

Iz lokalnog budžeta planirali su da sa 300.000 eura izgrade priključnu saobraćajnicu i parkinga sa pratećim sadržajima i time povežu otvoreni teren za male sportove sa gradskom saobraćajnicom. U planu je 60.000 eura za vodovod u Gornjoj i Donjoj Bijeloj, sanacija kaptaže u Pošćenju, rekonstrukcija rezervoara u Grabovici, ali sve to će zavisiti od punjenja gradskog budžeta.

Izvor: Dan