NEVIJEME U ZAGREBU

Jak vjetar rušio stabla, čupao krovove

Jak vjetar koji od juče duva u Zagrebu napravio je veliku materijalnu štetu. U glavnom gradu Hrvatske tokom noći vjetar je iščupao nekoliko stabala i reklama, i oštetio nekoliko vozila i stambenih objekata. Nevrijeme sa obilnim padavinama zahvatilo je i sjeverozapadni bio BIH gdje su se izlile lokalne rijeke i poplavile oko 200 kuća.

Zbog polomljenih grana na putevima otežano se saobraća. Prevoz gradskim autobusima i tramvajima je potpuno u kolapsu, a vatrogasci su tokom protekle noći imali blizu 200 intervencija.

Takođe, pojedini dijelovi autoputa A1 i Jadranske magistrale su u putpunosti zatvoreni za saobraćaj zbog mogućnosti olujnog vjetra, a zbog srušenog drveća obustavljen je saobraćaja i na Sljemenskoj cesti.

Stanovnicima područja koja su pogođena nevremenom savjetovano je da ne izlaze bez velike nužde na otvoreno.

Nevrijeme praćeno obilnim padavinama pogodile su i sjeverozapadni dio BiH, a u Prijedoru i Bosanskom Novom već su se izlile lokalne rijeke i poplavljeno je oko 200 kuća.

Usljed intenzivnih padavina koje su juče u poslijepodnevim satima pale na području Prijedora, došlo je do naglog rasta nivoa vodostaja rijeka Miloševica i Puharska. Presječena je putna komunikacija u zoni ovih vodotoka.

Sinoć je održana i vanredna sjednica Gradskog štaba i proglašen je prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada Prijedora.

Prema izvještaju poplavljen je veliki broj objekata u naseljima Topolik, Vrbice Donji Orlovci, Raškovac, Čejreci, Puharska, saopšteno je iz Grada Prijedora.

Zabranjeno je i odvijanje saobraćaja u zonama koje su poplavljene.

Kiša je počela da pada u poslijepodnevnim satima nakon čega je uslijedilo i jako nevrijeme praćeno grmljavinom. Njemački “Blicortung” detektovao je gotovo 4.000 munja u Potkozarju, prenosi Klix.ba.

Prestanak intenzivnih padavina u BiH očekuje se u utorak.

Izvor: Index.hr