Tokom posjete Prištini Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture u Vladi Republike Kosovo se sreo sa Isom Mustafom, predsjednikom Vlade Republike Kosovo i Kujtimom Šalom, ministrom kulture, omladine i sporta Republike Kosovo i potpisao Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o saradnji u oblasti kulture.
Sastanku su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Republici Kosovo Ferhat Dinoša i generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Dragica Milić.Razgovori zvaničnika dvije zemlje bili su usmjereni na jačanje dobrih, prijateljskih odnosa.
Ocijenjeno je da Crna Gora i Republika Kosovo imaju dobru saradnju u raznim oblastima, posebno ističići oblasti ekonomije, turizma i kulture. Istaknuto je da se dinamična saradnja u kulturi, ogleda u brojnim projektima koje su institucije kulture dvije zemlje zajedno realizovale.Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog posjete ministra Ljumovića Prištini i posebno naglasili važnost daljeg snaženja političkog dijaloga između dvije države i jačanje bilateralnih odnosa kroz saradnju posebno u oblasti kulture.
Današnji susret bio je pilika i za iniciranje novih programa i projekata koji u narednom periodu mogu biti predmet naše saradnje. Konkretni podsticaj tome daće i Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Kosovo o saradnji u oblasti kulture koji je danas potpisan.
Sporazum definiše saradnju u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine, kao i zajedničku međunarodnu prezentaciju naših kultura.
sjevercg