Crna Gora i Kraljevina Švedska snažno su opredijeljene da intenziviraju politički dijalog i bilateralnu saradnju, ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i ambasadora Kraljevine Švedske na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beogradu Jana Lundina, koji je boravio u oproštajnoj posjeti povodom završetka mandata.

Ministar Radulović je podsjetio na nedavnu posjetu šefice švedske diplomatije An Linde Crnoj Gori, u svojstvu predsjedavajuće OEBS-om, uz očekivanje da će dvije države dodatno raditi na jačanju političkog dijaloga kroz organizaciju posjeta na visokom i najvišem nivou.

Ambasador Lunden saglasio se da je potrebno preduzeti konkretne korake u tom pravcu, jer će na naše inicijative “Švedska otvoriti vrata za Crnu Goru”.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, ocijenjeno je da će planirano otvaranje ambasade u Kopenhagenu, odakle će pokrivati Skandinaviju, uključujući Švedsku, biti važno za dalje intenziviranje kontakata i produbljivanje saradnje u oblastima evropske integracije, ekonomije i turizma.

“Na sastanku je istaknut značaj dinamiziranja evropskog puta Crne Gore, koja je, prema ocjeni ambasadora Lundina predvodnik u ovom procesu, te razmijenjena mišljenja o aktuelnim zbivanjima unutar EU. Lundin je kazao da Švedske, kao dugogodišnja članica podržava evropsku integraciju naše države i cijeni napore koji se preduzimaju u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Šef crnogorske diplomatije je kazao da je Vlada odlučna u isporučivanju rezultata u slučajevima visoke korupcije, te da istovremeno očekujemo da naši evropski partneri to prepoznaju i vrednuju”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o uticaju geopolitičke situacije na kretanja i odnose u Evropi, a koja se prelivaju i na dešavanja na Zapadnom Balkanu.

Izvor:RTCG