POLITIKA

Izvještaj EK generalno obojen pozitivnim tonovima

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, za CdM kaže da Crna Gora može biti zadovoljna ovogodišnjim Izvještajem EK, te da je on generalno obojen pozitivnim tonovima, sa nekoliko objektivnih osvrta na oblasti koje najavljivane kao kritične.

“To se najprije odnosi na parlamentarni dijalog u vezi sa izbornim procesom, gdje se traži i od vlasti i od opozicije ulaganje daljih napora i povratak dijaloga u institucije. Potom, oblast borbe protiv korupcije se i dalje navodi kao kritična i traže se napori u istragama i osudama u predmetima visoke korupcije, čega smo, čini mi se, i mi svjesni. Ovo naravno prati i dalje traženje novih napora u obalsti borbe protiv organizovanog kriminala i reforme pravosuđa”, jasan je Radulović.

On napominje da se u Izvještaju kao kritično naglašava stanje u Agenciji za spriječavanje korupcije i naravno, oblast medija, gdje se očekuju pomaci i od strane Vlade, ali i od samih medija, kada je riječ o profesinalnim standardima u izvještavanju i samoregulaciji.

“Mislim da mi polako prelazimo iz faze kada se ovaj Izvještaj mogao smtrati nekom vrstom upozorenja, jer ovaj Izvještaj polako dobija obrise prijateljskog savjetovanja između dva subjekta koji već počinju da dijele određeni značajan dio zajedničkih vrijednosti, i gdje prvi pokušava da pomogne drugom da se unaprijedi i postane uspješniji i zadovoljniji samim sobom”, napominje Radulović.

Prema njegovim riječima, u Izvještaju je očigledno da se niz pitanja u oblasti vladavine prava i dalje kritički sagledava i analizira, uz niz preporuka za dalje reforme i unaprijeđvanje situacije u institucionalnom smislu i smislu rezultata koji dolaze od pravilne i efikasne primejne zakonskog okvira.

“Sa druge strane, imamo niz pozitvnih ocjena u mnogim aspektima koji se vezuju za ekonomske aktivnosti, što je dodatni razlog za optimizam, ali i znak da će se ljestvica za ekonomske refrome i postignuća podići na viši nivo u narednom periodu”, zaključio je sagovornik CdM-a.

Izvor: CDM