Izmjene izbornog zakonodavstva bez opozicije samo kozmetičke

Reforma izbornog zakonodavstva bez jedinstvenog učešća opozicije, išla bi na ruku samo Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i vladajućoj garnituri, i ne bi doprinijela jačanju povjerenja u izborni proces, smatra analitičar Dragiša Janjušević.

„Ukoliko opozicija jedinstveno ne bude učestvovala u reformi izbornog zakonodavstva, bojim se da ćemo imati situaciju da te izmjene budu samo „kozmetičke“, i da izborni proces bude sa velikom dozom nepovjerenja, kao što smo imali 2016. godine“, kazao je Janjušević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da je ostalo još nekoliko mjeseci do ulaska u izbornu godinu, malo je vremena da se naprave neki suštinski rezovi u izmjenama izbornog zakonodavstva.

Sa druge strane, kazao je Janjušević, veliko je nepovjerenje između opozicionih političkih subjekata da bi se jedinstveno pristupilo tom rješenju.

„Kad sagledamo sve te faktore, možemo reći da je mala vjerovatnoća da će opozicija jedinstveno ući sa određenom platformom i ciljem, kako bi se izborno zakonodavstvo istretiralo na pravi način“, ocijenio je Janjušević.

On je podsjetio na preporuke međunarodnih faktora, ali i na ono što su opozicija, nevladin sektor i svi subjekti u crnogorskom društvu koji prate izborni proces, konstatovali kao neophodnost da se pristupi izmjenama u tom dijelu.

„S obzirom na dinamiku kako pristupaju opozicione partije tom problemu, mislim da su male šanse da opozicija jedinstveno uđe u taj poduhvat i u projekat koji bi došao poslije toga, a to je tehnička vlada, na čemu svi insistiraju“, kkazao je Janjušević.

On je rekao da ne isključuje mogućnost da se to desi, i da opozicija tome pristupi jedinstveno.

„Ali, s obzirom na optužbe koje smo proteklih dana slušali od najvećih opozicionih subjekata koji se međusobno optužuju za saradnju sa DPS-om po pitanju rada u skupštinskom odboru za izmjenu izbornog zakonodavstva, izgleda mi malo vjerovatno da će doći do zajedničkog pristupa“, dodao je Janjušević.

izvor: Mina

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE