Izgradnja tunela između Rožaja i Peći poboljšaće saobraćaj Crne Gore i Kosova

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa ambasadorom Kosova Ylber Hysa, a sagovornici su se složili da nema otvorenih pitanja koja bi stvarala prepreku da se dobri odnosi koje imaju dvije zemlje u budućem periodu poboljšaju. Na sastanku je istaknuto da bi projekat izgradnje tunela između Rožaja i Peći doprinio kvalitetu saobraćaja između Crne Gore i Kosova.

Kako je ambasador Hysa istakao, odnosi između Crne Gore i Kosova mogu biti primjer dobrosusjedske saradnje za čitav region.

“Uvijek postoje oblasti koje se mogu unaprijediti, a saobraćajna povezanost je jedan od prvih preduslova za dinamičan razvoj privrednih aktivnosti”, kazao je on.

Crna Gora i Kosovo puno ulažu u izgradnju nove, ali i modernizaciju postojeće putne infastrukture, međutim postoji prostor da se razvijaju projekti koji će na brži i kvalitetniji način povezati i građane i privredne subjekte.

Kako je i ranije bilo riječi o poboljšanju postojećeg putnog pravca između Crne Gore i Kosova, projekat koji bi značajno doprinio kvalitetu ove saobraćajnice svakako je izgradnja tunela između Rožaja i Peći.

“Zajedno treba da uložimo napor i usmjerimo aktivnosti na realizaciji ovog projekta, budući da je u pitanju pravac koji, osim što će doprinijeti bržem i kvalitetnijem protoku turista i roba na teritoriji Crne Gore i Kosova, uz kvalitetnu vezu sa novim saobraćajnicama koje se grade, omogućiti i dobru povezanost sa cijelim regionom“, istakao je Nurković

Osim putne infastrukture na današnjem sastanku je bio riječi i o trenutno aktuelnim projektima u oblasti saobraćaja generalno.

Kako je ambasador istakao, projekat izgradnje autoputa Bar – Boljare je jako interesantan za čitavi region, ali i dalji planovi Vlade Crne Gore kada je u pitanju unapređenje željezničke infrastrukture, i razvoj naše najveće trgovačke Luke  Bar.

Izvor: CDM