DRUGI KRUGI

Izbori u S. Makedoniji bez pobjednika

U drugi krug ulaze kandidati vlasti i vodeće opozicione stranke, a razlika se mjeri stotinama glasova. Sjeverna Makedonija dobiće predsjednika poslije promjene imena, tek nakon drugog izbornog kruga.

Kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije Albanaca (DUI) Stevo Pendarovski i kandidatkinja opozicione VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, gotovo izjednačeni ulaze u odlučujući izborni krug.

Trećeplasirani je nezavisni kandidat koga su podržale stranke albanske opozicije, Bljerim Reka.

Izborni dan obiljležila je izuzetno niska izlaznost birača – prema podacima Državne izborne komisije (DIK), svega 39,8 odsto.

To je za tri procenta veća izlaznost nego na neuspjelom konsultativnom referendumu o Sporazumu o imenu kojim je Severna Makedonija promijenila ime, održanom u septembru 2018. godine.

Drugi izborni krug održaće se 5. maja, a pobjednik će biti kandidat koji osvoji većinu glasova.

Da bi drugi krug izbora bio uspješan, mora da glasa najmanje 40 odsto upisanih birača.

Ko je pobjednik ovih izbora?

Razlika između dva prvoplasirana kandidata na nivou je statističke greške.

Iako su predizborne ankete pokazivale da će Stevu Pendarovskog i Gordanu Siljanovsku Davkovu deliti nekoliko procenata glasova, između kandidata vladajuće koalicije i vodeće opozicione stranke nema ni procenta razlike.

Svi dosadašnji predsjednički izbori u Makedoniji poslije uvođenja višestranačja odlučeni su u drugom izbornom krugu, ali nijednom kandidati nijesu u drugu rundu ušli ovako izjednačeni.

U izbornoj noći, prva je slavlje počela opoziciona kandidatkinja Siljanovska Davkova.

Siljanovska Davkova:  Ukazala sam na neodrživost sistema, režima, odsustvo vladavine prava, potonuće sistema u kriminal i korupciju, Foto: Beta/AP

“Ostajem posvećena pravu i pravdi za Makedoniju – i to je najvažnije za mene jer sam u kampanji ukazala na neodrživost sistema, režima, odsustvo vladavine prava, potonuće sistema u kriminal i korupciju.

“Opozicija je uspela da ubedi građane da je prikrivanje odsustva prava i pravde samo predstava za EU i NATO.”

Nešto kasnije, građanima se obratio i Stevo Pendarovski koji se i na prethodnim predsjedničkim izborima 2014. godine plasirao u drugi krug, gdje je kasnije ubjedljivo poražen od tadašnjeg kandidata VMRO-DPMNE.

Pendarovski: Ova zemlja deset godina nije imala predsjednika - sada treba da uradimo nešto za svoju državu, Foto: Beta/AP

“Jedva čekam da se uhvatim posla za evroatlantsku i ekonomski razvijenu Republiku Sjevernu Makedoniju i sve njene građane.

“Ova zemlja deset godina nije imala predsjednika – sada treba da uradimo nešto za svoju državu.”

Dosadašnji predsednik bio je Đorđe Ivanov, kandidat danas opozicionog VMRO-DPMNE, koji poslije dva petogodišnja mandata nije imao prava na novu kandidaturu.

Poslije smjene Nikole Gruevskog i dolaska na vlast Zorana Zaeva, Ivanov je odbijanjem da potpisuje zakone i međunarodne sporazume pokušao da opstruira politiku nove vlade.

Koji su scenariji mogući za drugi krug?

Ključno pitanje 5. maja biće da li će na birališta izaći više od 40 odsto upisanih birača, što mnogi analitičari ocjenjuju kao gotovo nemoguću misiju.

Ukoliko se to ne desi, izbori će biti proglašeni za nevažeće. U ovom slučaju, bio bi otvoren novi izborni ciklus, dok bi zemlju vodio privremeni predsjednik – predsjednik Sobranja Talat Džaferi (DUI).

I prije prvog kruga, zvanično Skoplje nagovijestilo je mogućnost da izborni prag bude ukinut ili da se izbor predsjednika preseli u parlament.

Prije predsjedničkih izbora 2009. godine, Makedonija je već smanjila izborni prag za drugi krug sa 50 na 40 odsto upisanih birača.

Deset godina kasnije, i ta lestvica može se ispostaviti kao postavljena previsoko.

Izvor: B92