KFOR ODGOVORIO

Iz srpskih medija svi znali da će doći do akcije ROSU

Portparol KFOR-a Vičenco Graso izjavio je da su svi bili obaviješteni o akciji jedinice ROSU.

On je rekao su prije oko deset dana u srpskim novinama objavljene vijesti i izjave koje su najavile namjeru da se na Kosovu uhapsi 26 policajaca.

“Ko god je pročitao te vijesti, bio je obaviješten”, rekao je Graso za list Politika na konstataciju da je predsjednik države Aleksandar Vučić demantovao njegovu izjavu da su svi bili obaviješteni.

On je rekao da prekjuče nije bilo aktivnosti usmjerenih protiv Srba, već se “radilo o legitimnim policijskim jedinicama koje su sprovele operaciju, što je rezultiralo hapšenjem civila i policajaca različitih nacionalnosti”.

“Dakle, nije bilo međuetničkog sukobljavanja”, rekao je Graso.

On je rekao da je specijalna jedinica Kosovske policije bila pozvana da interveniše, jer je bila postavljena barikada na putu.

“Nije bilo razloga da KFOR reaguje na policijsku operaciju, čiji je cilj bio suzbijanje kriminala i koja je za dobrobit svih”, rekao je Graso.

On je pozvao “sve da se suzdrže od retorike i provokacija, ne samo političare i ne samo Srbe”.

“Prekjuče smo tokom čitave operacije imali dobru komunikaciju sa svim relevantnim lokalnim i međunarodnm institucijama, uključujući Vojsku Srbije”, rekao je Graso, povodom izjave Vučića da nije odgovarao na pozive iz Beograda.

“Ljudi ne treba da izgube povjerenje u Kfor, mi smo tu da pomognemo i to činimo na nepristrasan način”, rekao je Graso.

Izvor: RTCG