“PLJAČKA VIJEKA U SRBIJI”

Iz Bora nestalo skoro 900 kg zlata

Iz pogona za dobijanje plemenitih metala “Zlatara”, iz sastava nekadašnjeg RTB-a, od 1. januara 2014. do 1. aprila 2017. nestalo je skoro 900 kilograma zlata.

Vrijednost nestalog zlata je skoro 37 miliona eura, pišu “Novosti”.

Zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teške krađe, 10. maja 2018. godine su uhapšena četiri radnika RTB – I.S, Z.P, G.P i D.M.

Uz njih je priveden i bivši radnik “Zlatare”, kao i D.M. i Z.I, nekadašnji radnici preduzeća “Zaštita”, koje je ranije obezbjeđivalo RTB.

Po dokumentaciji u koju su “Novosti” imale uvid, a koju su sačinili stručnjaci Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu, “sa sigurnošćumože da se potvrdi manjak zlata od 243,398 kilograma”. To se navodi uz opasku da “ta količina predstavlja razliku u masi između neafinisanog i afinisanog zlata, umanjena za masu tog plemenitog metala koja je zaostala u ispirnim vodama.

Istražni organi su do sada ispitali više od 50 svjedoka, među kojima i najodgovornije ljude iz nekadašnjeg RTB. Na pitanje kako je moguće da na kraju godine, kad se svode bilansi stanja, nijesu primjetili da im fali zlato, svi su odgovorili da ne znaju.

Prema posljednjim informacijama, krug osumnjičenih proširen je za još pet osoba. Međutim, sumnja se da će do kraja postupka lista osumnjičenih za “pljačku vijeka” biti mnogo duža, navode “Novosti”.

Izvor: B92