Ivana Žigon: Ponosna sam na pradjedu koji je bio crnogorski divizijar

Da venama Ivane Žigon, istaknute umjetnice, teče i crnogorska krv, priznala je ovih dana dok je boravila u Bajicama, postojbini Martinovića (majka Jelena je iz tog glasovitog bratstva), kao i u Nikšiću, gradu, u kojem se, kako reče, uvijek osjećala kao kod svoje kuće.

Povod dolaska bilo je njeno autorsko veče “Od Kosova do Rusije”, koje je proteklo uz puno emocija i suza brojne publike u Parohijskom domu, a u organizaciji Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva.

“Još jedan nezaboravan nastup. Uostalom, kao i uvijek kada bih boravila u Crnoj Gori. Ponosna sam na pradjedu Mitra Martinovića koji je bio crnogorski divizijar, predsjednik vlade Kraljevine Crne Gore, ministar vojni i zastupnik ministara inostranih djela. Bio je vojni izaslanik u Rusiji na početku Prvog svjetskog rata”, otkrila je dio svoje porodične istorije Ivana Žigon.

U okviru programa prikazan je njen projekat, prvi balet na gusle pod nazivom “Njegoš nebom osijan”, kojim je u Beogradu obilježen jubilej dva vijeka od Njegoševog rođenja.

“Trudiću se da u budućnosti razvijam ovaj poduhvat, kako bi cio svijet vidio šta su to luče Njegoševe i kakva je to svjetlost koja živi u nama kao nasleđe od naših predaka. I upravo zato što nismo željeli više od jednog tona i zato što nismo željeli da budemo ništa više od onoga što jesmo, na guslama se desio onaj ton koji se poklopio sa frekvencijom najdubljeg promišljanja. Zato i mislim da se jedan Njegoš mogao roditi samo u Crnoj Gori i nigdje drugdje. U vrijeme kada se ne uništava samo tijelo, već i duša mnogih naroda, shvatamo da su pjesnici poput Njegoša najvažniji za opstanak naroda. Za mene je Njegoš najveća inspiracija”, kazala je umjetnica.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor