Italija je jedna od osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, ali brzo širenje koronavirusa zateklo je, međutim, italijanske bolnice i ljekare i sada prijeti kolaps cijelom zdravstvenom sistemu.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Rim se hvalio da ima “izvrstan” zdravstveni sistem kada su u februaru zabilježeni prvi slučajevi bolesti u Kodonju u Lombardiji. Samo nekoliko sedmica kasnije, italijanska vlada planira da uloži velike svote novca u odjeljelja hitne medicine, posebno intenzivne njege i upozorava da joj manjka 5.000 ljekara i hiljade medicinskih sestara i drugog osoblja.

Do sada je potvrđeno više od 12.000 slučajeva zaraze virusom koji se službeno naziva Kovid 19, ali moguće je da je zaraženih i puno više, a da se to i ne zna.

“U ovom trenutku činimo čuda, ali ne možemo ovako još dugo”, rekao je Antonio Pesenti, koordinator intenzivne njege u Lombardiji.

Medicinska sestra Elena Pagliarini iz bolnice Kremona na sjeveru Italije zaspala je za stolom nakon 10-satne noćne smjene. Ta bolnica kod Milana imala je najveću navalu zaraženih kada je talas pandemije počeo.

“To je bio trenutak očaja, moja smjena je taman trebala završiti, a ja sam se osjećala bespomoćno. Prije nego što sam zaspala, jako sam se rasplakala i onda sam se samo onesvijestila. Nisam znala da će moja fotografija biti toliko zanimljiva ljudima”, rekla je Elena Pagliarini.

“U roku od 15 dana povećali smo broj kreveta s mehaničkom ventilacijom za 50 odsto. Ali odjeljenja intenzivne njege postaju prepuni. To znači da pacijenti koji dožive srčani udar ili tešku saobraćajnu nesreću možda neće imati sreće”, rekao je za Korijere dela sera Pesenti.

Potražnja za ljekarima doseže svoje granice kako broj zaraženih brzo raste.

“Gotovo je nemoguće nastaviti ovim ritmom još dvije sedmice”, kazao je.

Stručnjaci na televiziji prikazuju grafikone s obojenim linijama koje označavaju rast broja nositelja virusa i oboljelih u bolnicama.

Po tim podacima, već bi se ovaj mjesec moglo dogoditi da potreba za krevetima na intenzivnoj njezi preraste raspoložive kapacitete.

U srijedu je na intenzivnoj njezi u cijeloj Italiji bilo više od 1.000 pacijenata zaraženih koronavirusom, od čega više od polovine u Lombardiji.

Prije sadašnje krize, Italija je imala oko 5.000 kreveta za svojih gotovo 60 miliona stanovnika. U međuvremenu je taj broj povećan. Poređenja radi, Njemačka koja ima 80 miliona stanovnika ima više od 25.000 kreveta za intenzivnu njegu.

Izvor:RTCG