SARAJEVO

Ispraćena kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava

Građani Sarajeva ispratili su kolonu sa posmrtnim ostacima 33 žrtve, ubijene tokom napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine na području Srebrenice, koja je jutros iz Visokog krenula prema Potočarima gde će 11. jula biti kolektivno sahranjene.

Kolona se kratko zaustavila u Ilijašu i Vogošći, a potom je stigla i u Sarajevo, gdje su ispred zgrade Predsjedništva BiH, porodice žrtava, građani, predstavnici vlasti, pojedini ambasadori odali poštu ubijenim žrtvama.

Ispraćaju je prisustvovao i turski predsjednik Redžep Taip Erdogan, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH.

Bili su prisutni i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider SDA Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajednice u BIH Husein Kavazović, visoki predstavnik EU Valentin Incko, američki ambasador Erik Nelson, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ostali zvaničnici.

Američki ambasador je poslije ispraćaja kolone sa kovčezima srebreničkih žrtava na Tviteru objavio da se “saosjeća sa majkama i porodicama žrtava genocida u Srebrenici”.

Erdogan na ispraćaju žrtava, Foto: Beta/AP

Najmlađa žrtva, koja će ove godine biti sahranjena u Memorijalnom centru Potočari je Osman Cvrk, rodjen 1979. godine, koji je u vrijeme kada je ubijen imao svega 16 godina.

Najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kada je ubijena.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari do sada je sahranjeno 6.610 žrtava, a traga se za još više od hiljadu nestalih Srebreničana.

Izvor: Beta