NAJAVLJUJU DA ĆE STATI U ODBRANU SVOJIH SVETINJA

Islamska zajednica: Protestovaćemo ako nam se ne vrati groblje u Beranama

U slučaju da se ne promijeni Odluka Skupštine opštine Berane o oduzimanju Muslimanskog groblja u ovom gradu, u krajnjoj smo nuždi spremni stati u zaštitu svojih vjerskih sloboda i svojih svetinja kroz razne vidove protesta i građanske neposlušnosti, poručuju iz Islamske zajednice Berane.

Iz Opštine su juče reagovali ističući da Islamska zajednica Berane nikako ne može da bude vlasnik muslimanskog groblja i parcele na kojoj se groblje nalazi, ne zato što joj to Opština Berane nije dozvolila već zato što je Zakonom o državnoj imovini propisano da su groblja lokalna dobra u opštoj upotrebi kojima raspolažu opštine.

Sa druge strane, iz Islamske zajednice su saopštili da su danas na sjednici formirali odbor od deset članova čije će zaduženje biti da radi na rješavanju spornog oduzimanja Muslimanskog groblja u Beranama.

“Tražimo da se Islamska zajednica u Crnoj Gori uključi u rješavanje ovog problema zajedno sa institucijama zaduženim za vjerska pitanja u Vladi Crne Gore, resornim ministarstvima i Opštinama u cilju rješavanja ovog problema sa kojim smo se nenadano suočili”, navode iz zajednice.

Biće upućena i inicijativa za odlaganja primjene ove odluke Novici Obradoviću, predsjedniku SO Berane, Dragoslavu Šćekiću, predsjedniku Opštine Berane, resornom Sekretarijatu za komunalne poslove i DOO Komunalno”.

Ukolčiko inicijativa ne naiđe na razumijevanje iz zajednice planiraju da ulože žalbu Ustavnom i Upravnom sudu.

“Isto tako,obratićemo se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore žalbom na spomenutu Odluku lokalnog parlamenta u Beranama, Ambasadi Turske i Turskoj Agenciji za međunarodnu saradnju i razvoj “Tika”, te drugim ambasadama, domaćim i inostranim institucijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, nevladinim organizacijama,Venecijanskoj komisiji,OEBSU, Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa, Ombudsmanu i ostalim ustanovama institucijama zaduženim za poštovanje ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda”, poručili su iz Islamske zajednice.

Izvor: CDM