Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je efikasno postupanje, u slučaju sinićnjeg napada na direktoricu Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milku Tadić Mijović, pokazalo da zaštita novinara nije samo deklarativna, već da institucije imaju volju i odlučnost da sankcionišu svaki pokušaj ugrožavanja njihove bezbjednosti.

Ističu da su službenici budvanskog Centra bezbjednosti reagovali po prijavi i zahvaljujući brzom i efikasnom postupanju, osumnjičeni je za manje od pola sata priveden. O događaju je, dodaju, obaviješten nadležni državni tužilac koji je naložio da se osumnjičeni uhapsil zbog sumnje da je izvršilo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

“Reakcija policije je bila profesionalna i pokazala je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova posvećeno obezbjeđivanju adekvatne zaštite pripadnika medijske zajednice”, navode iz MUP-a.

Ističu da samo odgovorne institucije, koje su sposobne da efikasno i djelotvorno reaguju na sve prijetnje i napade na novinare mogu obezbijediti da Crna Gora ide naprijed kada je u pitanju sloboda javne riječi.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova će se i u narednom periodu sa posebnim senzibilitetom odnositi prema zaštiti novinara, posebno onih koji se bave istraživanjem kriminala i korupcije i koji su saveznici institucijama u borbi protiv ovih izazova”, zaključuje se.

Izvor:RTCG