Instagram nastavlja svoj ubrazni rast po pitanju novih korisnika i trenutno ih ima 700 miliona, što znači da je ta društvena mreža namijenjena dijeljenju fotografija, za samo 12 mjeseci prikupila njih čak 200 miliona. Na tome Instagramu svakako zavidi konkurencija, Snapchat u prvom redu.

No, bolje da se konkurencije odreknu nekakvog takmičenja jer nemaju šanse s obzirom da iza Instagrama stoji Facebook, koji ima 1,8 milijardi korisnika. Naravno da je to pomoglo da do sto miliona novih korisnika Instagram dostigne samo u posljednja četiri mjeseca, što se dogodilo najviše zbog razvoja Instagram Stories.

On se pojavio u avgustu prošle godine kao odgovor na Snapchat Stories i s početkom aprila brojao je 200 miliona korisnika u odnosu na otprilike 160 miliona koliko ih ima Snapchat. Koji ima velike probleme zbog konkurencije. Naime, s pojavom Instagram Stories, Snapchat je zabilježio usporavanje rasta za 82 posto.

Ali, to je tako na tržištu i sigurno da ljudi iza Instagrama ne žale zbog takve situacije. Umjesto toga, zadovoljni su jer im se investicija isplatila. Preuzeli su Instagram za milijardu američkih dolara u aprilu 2012. i tad je broj korisnika bio na “samo” 30 miliona. No, već do septembra te iste 2012., brojao je sto miliona i vidjelo se da potencijal itekako postoji.

Sad se ispunjava kao nikad prije i najbolje od svega jeste što još ima prostora za rast, posebno sa sve većom popularnosti aplikacija vezanih uz fotografiranje, kao i sve boljih kamera na mobilnim uređajima…