Incidenti na protestima Žutih prsluka

U FRANCUSKOJ

Incidenti na protestima Žutih prsluka

Incidenti su izbili tokom 11 subote okupljanja građanskog pokreta „Žuti prsluci“ u Francuskoj, gdje je bilo oko 69.000 ljudi, manje nego prethodnih nedjelja kada je registrovano oko 84.000 građana.

Foto:Beta

U Parizu, gdje je bilo oko 4.000 ljudi, manje nego prethodne subote, zabilježeni su incidenti. Policija je koristila suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante okupljene na Trgu Bastilje jer su pojedinci bacili razne predmete na obližnje gradilište.

U glavnom gradu Francuske privedeno je više od 20 osoba, a incidenata je bilo i u Tuluzu, Bordou, Monpeljeu i Avinjonu.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner osudio je nasilje na protestima ocjenjujući da su se demonstranti „prerušili u žute prsluke“.

Skup „Žuta noć“ koja je trebalo da bude održana u jednom dijelu u Parizu, kratko je trajala, manje od dva sata, a bilo nekoliko stotina ljudi. U međuvremenu na društvenim mrežama su se pojavile fotografije da je povrijeđen jedan od vođa pokreta Žerom Rodrig.

Vlasti, protiv kojih „žuti prsluci“ protestuju, posljednjih dana dobile su na popularnosti jer su pokrenule veliku debatu o rješavanju krize započete 17. novembra prvim protestom nezadovoljnih građana.

Za danas je najavljen protest drugog pokreta koji sebe naziva „Crvene marame“ (Les foulards rouges). Taj pokret smatra da „Žuti prsluci“ nijesu jedini koji predstavljaju narod i osuđuje nasilje na njihovim protestima.

Izvor:Beta

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE