Incident u pljevaljskoj bolnici: Dva muškarca napala doktorku i tehničare

Na internom odjeljenju Opšte bolnici u Pljevljima, u srijedu, 25. septembra, došlo je do incidenta, kada su dvije osobe nakon žustre rasprave verbalno i fizički, uz prijetnje, nasrnule na jednu doktorku i dva medicinska radnika, što je treći napad na medicinsko osoblje na radnom mjestu od početka godine.

Iz pljevaljske policije za „ Dan“ je saopšteno da su ljekar i medicinski radnici, Sabina Hadžiosmanović, Denis Delić i Nedeljko Džaković, u noći između srijede i četvrtka podnijeli prijavu protiv D.A. i P.A. zbog verbalnog napada na odjeljenju prilikom posjete pacijentu B.Č.

Iz policije navode da su saslušani učesnici incidenta i da je o cijelom slučaju obaviješten zamjenik tužioca Božidarka Gačević.

Policiji je prijavljen verbalni napad u noćnim satima. Nakon što je doktorka tražila od mladića da napuste odjeljenje, nastala je svađa i prijetnje. O djelu će se izjasniti nadležni tužilac i vjerovatno podnijeti prekršajnu prijavu protiv dva lica kazali su za „Dan“ iz policije.

Zaposleni su ispričali da su dvi je osobe u toku redovnog procesa rada na internom odjeljenju pljevaljske bolnice došli u posjetu, i pored dva upozorenja sestre da napuste prostorije. Samoinicijativno su ušli na odjeljenje, zajedno sa pacijentom, i verbalno i fizički napali medicinsku sestru.

Iz bolnice su naglasili da su zaposleni zabrinuti zbog incidenta i ne osjećaju se bezbjedno na svojim radnim mjestima.

Ovim putem apelujemo na građane da imaju razumijevanja i tolerancije prema zdravstvenim radnicima koji obavljaju jedan od najkompleksnijih i najodgovorni jihposlova, i da primjerenim ponašanjem i poštovanjem kućnog reda ustanove, daju svoj doprinos radu zdravstvenih radnika, a samim tim i dobrobiti pacijenata kažu iz bolnice.

Prema podacima Sindikata doktora medicine, 15 odsto doktorau regionu je doživjelo i prijavilo fizičko nasilje na radnom mjestu, dok se u Crnoj Gori godišnje zabilježi oko 30 slučajeva.

Iz Sindikata doktora medicine upozoravaju da se nasilje nad doktorima i medicinskim osobljem nastavlja u kontinuitetu, anapadi ostaju nekažnjeni.

Država je prećutno na ljekare prebacila svu odgovornost za probleme u funkcionisanju zd ravstvenog sistema; liste čekanja, zbrzane preglede, štedljive terapije, ograničena bolovanja, teško dostupna ortopedska pomagala. Političari zdravstvenim radnicima nude uslove koji ih tjeraju na bijeg u inostranstvo, a građanima se iznose bajke o standardu usluga koje bi trebalo da im pruže isti oni koji napuštaju državu ili ono malo preostalih koji rade za dvoje ili troje.

Ljekari svakodnevno rade u klimi rastućeg nepovjerenja, u klimi otvorene agresije prema zdravstvenim radnicima, što za rezultat ima narušavanje odnosa između pacijenata i onih koji ih liječe i neminovan pad u kvalitetu liječenja. Država ostaje nijema na ovu društvenu anomaliju. Sporovi pred Prekršajnim sudom traju dugo i završavaju se simboličnim novčanim kaznama koje ne djeluju opominjuće. Ovakvu politiku kažnjavanja moramo promijeniti i predlažemo da napad na ljekare na radnom mjestu Krivičnim zakonikom treba prepoznati kao zasebno krivično djelo navode iz Sindikata.

Odlučno ćemo se boriti protiv nasilja

Iz Kliničkog centra Crne Gore upozorili su da neće tolerisati fizičko i svako drugo nasilje prema zaposlenima i ustanovi u kojoj rade.

“Nastojaćemo da se kategorično i odlučno borimo da svi zdravstveni radnici budu zaštićeni u svakom smislu, da se ovakve nemile scene ne dešavaju ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi i da se zdravstvenim radnicima omogući da dostojanstveno i profesionalno obavljaju svoj posao, na dobrobit svih građana”, naveli su iz KCCG.

Sindikat doktora medicine zatražio je od Ministarstva pravde da oštrije sankcioniše napadače na medicinsko osoblje.

Izvor: Dan