RADMILA VOJVODIĆ

Imamo nedovršen sistem kulture

Crna Gora ima nedovršen sistem kulture i formirajući nove institucije, u mnogim stvarima smo na napočetku, kaže pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić.

Gostujući u ”Živoj istini” pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić govorila je o fenomenu svoje predstave ”Princeza Ksenija od Crne Gore”.

Upitana zašto sada nema predstava poput ”Ksenije” koje imaju emancipatorski nacionalni značaj, Vojvodić je odgovorila:

”Pitanje je koliko se bavimo nacionalnom baštinom, koliko je danas, mimo trendova, uopšte moguće aktivno očekivati bavljenje fenomenima nacionalnih kultura, ne govoreći samo o crnogorskoj, koje čine indentitetsko kulturno biće. Prosto je to pitanje odnosa prema kulturi i prema stvaralaštvu. Jesmo jedan sistem nedovršene kulture, ne samo crnogorski, nego i balkanski sistemi, ali crnogorski apsolutno. Preskakali smo institucionalne faze razvoja, tek smo možda danas formirajući nove institucije kulture, u mnogim stvarima napočetku”, smatra Vojvodić.

Ona se osvrnula i na pravne posljedice njene smjene sa mjesta rektora Univerziteta Crne Gore.

”Nezakonito i političko nasilje koje se dogodilo prije svega nad tom institucijom dobilo je svoj epilog na Osnovnom sudu. Tamo je tužba u svakoj stavci potvrđena. Senat je ustavnu tužbu za povredu autonomije nakon moje smjene povukao, a Ustavni sud nije reagovao ex oficio kako je mogao u ovakvim stvarima. Sama procedura smjene je na Višem sudu, do danas nemam informaciju o tome”, rekla je Vojvodić.

Izvor: Antena M