Ilija Đurović:Raduje što će knjiga koja mi je važna postati vidljivija

Nismo imali nedoumica da li roman kandidovati za NIN-ovu nagradu jer smaramo da je „Sampas“ jedan od najboljih romana koji smo objavili – kaže Matić.

Na vijest da je njegov roman prvjenac „Sampas“, u izdanju beogradskih izdavača „Treći Trg“ i „Srebrnog drveta“, u ediciji „Buka&Bes“, ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, Ilija Đurović je rekao da se raduje što će knjiga koja mu je važna nakratko postati vidljivija.

U eskluzivnoj izjavi regovao je odmjereno napominjući da „ne očekuje ništa“, međutim izdavač Dejan Matić, nije krio zadovoljstvo činjenicom da je ovaj roman ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

On je za naše novine podsjetio da su Đurovića otkrili preko njihovog regionalnog konkursa za poeziju i prozu 2018. kada im je poslao rukopise zbirke pjesama „Brid“ i romana „Sampas“.

– Tada smo imali dilemu, zbog propozicija konkursa, koji rukopis da nagradimo, i odlučili smo se za poeziju, ali smo i „Sampas“ uvrstili u izdavački plan, i nakon tri godine objavili. Nismo imali nedoumica da li roman kandidovati za NIN-ovu nagradu jer smatramo da je „Sampas“ jedan od najboljih romana koji smo objavili – kaže Matić.

Kada je riječ o prelasku s priča po kojima je Đurović prepoznatljiv, poezije i drame, na duži prozni izraz – roman, Đurović kaže da to nije bila svjesna odluka.

– Zanima me prije svega poezija, a kad kažem poezija, mislim na sve. Spolja možda djeluje kao da radim različite stvari, različite forme, ali iznutra, s moje strane, to izgleda drugačije, ima svoju logiku koja se svodi na to da radim ono što moram, što god to bilo – kaže Đurović.

Što se tiče planova, Ilija kaže da je završio rukopis pjesničke knjige, odložio ga sa strane i posvetio se scenarističkom radu.

– Ova godina biće uglavnom posvećena filmu – poručuje naš sagovornik.

Zasluženo u društvu izabranih

Glavni i odgovorni urednik „Trećeg Trga“, koji je zajedno sa „Srebrnim drvetom“ objavio Đurovićev „Sampas“, Dejan Matić, nije krio zadovoljstvo činjenicom da je ovaj roman ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

– Što se tiče drugih nagrada, zasad smo „Sampas“ kandidovali i za nagrade „Biljana Jovanović“ i „Dušan Vasiljev“ – kaže Dejan Matić.

On je istakao da je Ilija Đurović jedan od najtalentovanijih naših pisaca.

– Njegov prvi roman „Sampas“ napisan je rijetko izvanrednim stilom i otvara niz tema važnih ne samo za današnju Crnu Goru, već i za generaciju mladih pisaca rođenih oko 1990. u koju ubrajam i Stevana Tatalovića, Mašu Seničić, Đorđa Ivkovića, Ognjena Aksentijevića i Sava Bojovića. Nismo imali nedoumica da li roman kandidovati za NIN-ovu nagradu jer smatramo da je „Sampas“ jedan od najboljih romana koji smo objavili – kaže Matić.

Kako je i najavljivano, juče je NIN objavio kratke osvrte o svakom od 17 romana koji se takmiče za ovo prestižno književno priznanje.

– `Sampas` je poema puta. `Sampas` je roman. `Sampas` je muzika. Od prve do poslednje stranice ove knjige, od Ade Bojane, preko Bokokotorskog zaliva, pa do Podgorice, Ilija Đurović rafiniranim književnim stilom pred nas postavlja slike i situacije cijelog jednog života, života kao traganja za boljim, života kao kolopleta milih i nemilih okolnosti i događaja – onoga što bi se zaista moglo nazvati: život, literatura. Savremeni crnogorski, odnosno rasparčano-jugoslovenski, odnosno balkanski kontekst – milje je kroz koji likovi ove knjige traže svoj: sampas. Ili spas? Ilija Đurović vješto sastavlja književni pazl od kojeg nas katkad podilaze srsi, a katkad milina… `Sampas` je knjiga o ljubavi prema životu, uprkos svemu“ – prenosi NIN impresiju Bojana Krivokapića o romanu Ilije Đurovića.

Ilija Đurović rođen je u Podgorici 1990. godine. Od 2013. živi i radi u Berlinu. Piše poeziju, prozu, drame i filmska scenarija. Pored „Sampasa“ dosad je objavio: „Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima“ – priče; „Crne ribe“ – priče; „Brid“ – poezija. „Sampas“ je njegov prvi roman.

Izvor: dan.co.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE