U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta soja koronavirusa, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa, jeste u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi.

Iz IJZCG saopšteno je da su u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom pratili situaciju kada je riječ o delta soju i uz postojeću strategiju definisali niz ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti za kritične varijante koronavirusa, u skladu sa SZO preporukama u slučaju povećane transmisije ovog virusa u državama širom Evrope.

Nakon prošlonedjeljne posjete ekspertskog tima Instituta „Robert Koh“ iz Berlina, kada je sprovedena obuka osoblja u IJZCG za sprovođenje sekvenciranja genoma, preliminarno je utvrđeno postojanje delta soja koronavirusa.

Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, kojem su poslati uzorci iz Crne Gore, u okviru „Programa pomoći zemljama Zapadnog Balkana u sekvenciranju genoma patogena““.

Iz Instituta te navode da su očekivali detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži vremenski period i da su upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva.

Saopštili su i da se delta soj se prvi put pojavio u Indiji u oktobru 2020. godine, dok je u junu mjesecu 2021. godine u Velikoj Britaniji 90% oboljelih bilo zaraženo ovim sojem. Kada je riječ o regionu, delta soj je prvi put registrovan u Republici Hrvatskoj 28. juna, zatim u Sjevernoj Makedoniji, potom u Bosni i Hercegovini i u Srbiji 1. jula. 2021. godine.

Razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa, jeste u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi. Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba. Ono što je takođe važno naglasiti, jeste, da delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve. Podsjećamo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera jer samo tako možemo zaštititi sebe i druge.

 

Izvor: PvPotal