PROTIV OBIČAJNOG PRAVA

I u rod i u dom: Žene da se ne odriču nasljeđa

Pravo na svojinu, odnosno imovinu, je osnovno ljudsko pravo koje se garantuje Ustavom, koje pravo ravnopravno uživaju muškarci i žene. Ipak, žene u Crnoj Gori i dalje ne ostvaruju imovinska prava, iako su zakonom izjednačene sa muškarcima. Naime, običajno pravo odricanja od imovine u korist muških članova porodice je jače od zakona.

 

“Običajno pravo odricanja od imovine u korist muških članova porodice je jače od zakona. Naše istraživanje je pokazalo da iako 82 odsto građana Crne Gore smatra da porodična imovina treba pripasti muškarcima i ženama podjednako, ipak samo njih 25 odsto misli da se to dešava u realnosti”, navode u Sigurnoj ženskoj kući.

Čak 70 odsto ispitanih vjeruje da društvo osuđuje žene koje se ne odreknu imovine u korist brata.

Struka kaže, da je društveni pritisak i dalje jak, te da postoje loši običaji koji su naslijeđeni i koje zakon donekle podržava. Crnogorski zakon ne sadrži formalno norme koje su diskriminatorne, već muškarcima i ženama daje pravo da odluči da li želi da se prihvati nasljeđa ili ne. Pravni sistem dozvoljva odricanje nasljeđa, pa je moguće isključivanje svojih nasljednika, svog potomstva.

Direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević preporučuje ženama da se ne odriču nasljedstva, da je zakon na njihovoj strani, te da su ravnopravne.

Zbog toga je Sigurna ženska kuća objavila spot koji je nastao u okviru projekta “I u rod i u dom- snagom zakona protiv imovinskog i običajnog prava” koji bi doprinio mijenjaju običajnog prava, sa ciljem veće ekonomske nezavisnosti žena.

“Spot “I u rodu i u dom” je nastao tako što smo razgovarali sa jednom starijom gospođom. Ona se zamislila i rekla da to je sjajno stvar evo ja vidi koliko godina imam a ništa ne nosim u grob niti mogu ništa da ostavim ni u rod ni u dom”, pojasnila je Raičević.

Prema njenim riječima običajno pravo prema kome žena ne nasljeđuje ništa posebno predstavlja problem kod žrtava nasilja i žena koja se razvedu jer nemaju gdje da se vrate.

Da se društvo mijenja, pokazuju i podaci da se žene posljednjih godina sve manje odriču imovine koja im pripadne nasljedstvom pa tako raste broj nekretnina u njihovom vlasništvu, ali i dalje muškarci znatno prednjače.

Po najnovijim podacima Uprave za nekretnine žene su vlasnice 31,3 odsto nekretnina u Crnoj Gori.

Ohrabrujuće je i to što se sve više žena u Crnoj Gori odlučuje da uzmu ono što im pripada pokazuje. U prilog tome govori i sve većo broj tužbi u proteklom periodu, pa žene tuže braću čak i u slučajevima kada su roditelji sinovima poklonom ili testamentom dodjelili svu imovinu.

“Tužiće ih u roku od tri godine otkad je ostavilac umro ili od kada je testament otvoren i tražiće svoj dio. Kroz postupak utvrđivanje povrede prava na nužni dio ona će dobiti polovinu od onoga što bi je zakonom sledovalo”, pojasnila je advokatica Ivana Jončić.

Na društvenim mržama i komentarima na portalima različiti su stavovi čitalaca na ovu temu. Kao zaključak na osnovu ranijih komentara čitalaca CdM-a oni koji podržavaju običajno pravo tvrde da je to ispravno jer njihovi roditelji nisu sticali imovinu za zeta.  Naime, zašto bi sestra imala pravo na nasljedstvo, pa kad se uda ta imovina pripadne porodici u koju je otišla!

Pročitajte neke od ranijih komentara čitalaca CdM-a na ovu temu:

-Ženi je mesto u kuhinji. Možda ćete se vi naći uvređenim ovim, ali to je istina, a evo i zašto, dakle molim vas da me saslušate. Dok žena provodi vreme čuvajući, vaspitavajući i podižući porodicu, muž ide na posao kako bi obezbijedio primanja za porodicu. Plata je mnogo veća, zato što mora da opskrbi i sebe i svoju ženu i djecu, a žena ima slobodnog vremena da radi oko porodice. Ženi je mjesto na čelu porodice da je drži na okupu i da se brine o problemima svoje djece za koje otac nema vremena da se bavi zbog svog posla, kao ni da kuva ručak, čisti kuću i posprema. Muž donosi hranu u frižider a žena je priprema i daje svojoj porodici da ima doručak, ručak i večeru. Nema vremena za svađe, svako zna svoje dužnosti i svako se bavi svojim stvarima. Žena nije nervozna zbog stresa sa posla i uvijek je spremna da izađe u susret mužu za sve što je potrebno, pa i za bračne dužnosti. Porodica je srećna kad je žena u kući, a muškarac na poslu. Šta se dešava od kada je žena na poslu? Bijela kuga.

-Kako se pomamiše sad zetovi, hahahah

-Kada već pišete ovakve komentare za SVOJE žensko dijete onda dajte žensku djecu na usvajanje. Toliko ljudi ima da bi ste mogli usrećiti one koji bi život dali za samo jedno žensko dijete Stidite se zatucani sebičnjaci.

-Najbolje da radim za zetove i tuđa prezimena! Samo neka su zdravo! Kako sam ja zaradio za sebe i svoju familiju neka i oni zarade! Od mene ga neće gledati ništa!

-Ovo sto pisete su pojedinačni slučajevi i sa jedne i sa druge strane. Pravi brat nikad neće sestru odbaciti i ostaviti bez ičega…

-Jes da ostavim ćerci sve da to poslije ona ostavi drugima da se raštrka a moja loza da ostane bez ičega. Kako da ne. Samo da si zdravo ćero, ali nećeš ga gledat ničega bez obzira sto mi drugi pričali. To je za tvoje dobro. Stiči sama sve na ovi bijeli svijet, niko ti ne brani. Ja ću se pobrinuti da moja loza ostane bogata i podmirena kako bi i dalje izrađala junačke sinove kojima ništa neće faliti i koji će biti viđeni u svakom društvu! Tako ću ispoštovati želju i način mojih predaka i ono kako treba da bude na ovi svojet. Najgori čovjek je oni što izgubi svoje imanje, i obruka svoje pretke. Ja ga neću dobrovoljno davat nikom, a dosta je ćerku što udajem.

-Zbog takvih kao ti nema “heroja i junaka” čast izuzecima. Sve mamini i tatini sinovi, nesposobni da naprave nešto u životu a i zašto bi kad im je sve dato. Kad padneš pašćeš na ćerkina leđa jer će ti sin biti zauzet hvatanjem sojki. Nadam se da će te izbjeći kazna da ti je ćerka kao ja. Moj je isto tako mislio, sad ima šećer i jedva miče a ja samo stojim po strani. Što bih se borila za njega kad sam “Tuđa nafaka!?”

-Sestri sve ali zetu ništa.. mada su mi oteli više od pola očevine nek im je prosto….e, pokojni otac da može ustat

-Izbacite žensku djecu iz kuće pa ih zovite upomoć kad vam sinovi pošašave i snahe vas izbace….Trebaće Vam.

-Zašto ne edukujete stanovništvo /žensku djecu da postoji nužni dio nasljedstva? Može otac da prepiše sinovima sve za života, ali one mogu to na sudu da ospore nakon očeve smrti i prilikom utvrđivanja zaostavštine! I to je uređeno zakonom. Ne može ćerka ostati bez igdje ičega. Pa sve i da joj kupi otac auto ili stan ako ne postoji dokaz da je to dobila od njega smatrat će se i da nije.

Žene svakako treba što više ohrabrivati da se bore za ono što im pripada, jer je pravo na svojinu, odnosno imovinu, osnovno ljudsko pravo koje se garantuje Ustavom-pravo na nasljedstvo imaju svi bez obzira na pol!

Izvor: CDM