Poznato je da smrčak, koji i dalje drži visoku cijenu, na opožarenim šumskim površinama poslije kiše raste brže nego što je to uobičajeno

Požar na planini Bunetina, koji se proširio na područje Nacionalnog parka „Durmitor“ je podmetnut, kazao je Goran Čavić komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja, javlja PV portal.

-Tačno se vide tragovi vozila koje je došlo iz pravca Zlodola, a odatle je počeo da se širi požar. Nadam se da će počionioci ubrzo biti otkriveni i da će nadležni organi uraditi svoj posao. Nema sumnje da je uzrok ovog požara ljudski faktor- kazao je Čavić.

-Mi smo ovdje došli helikopterom Službe za vanredne situacije. Istina je da sada nismo imali neki teži posao, ali ne zaboravite da smo mi praktično od juna na terenu, i da smo na izmaku snaga. Ovaj slučaj je malo više medijski propraćen, a bilo je situacija kada smo imali po dvadesetak intervencija dnevno. Apelujem na sve ljude da ne koriste plamen na otvorenom, jer nije samo u pitanju materijalna šteta, već i ljudski životi- rekao je Čavić.

Lokalni portal podsjeća da je oštrijim kaznama neophodno sankcionisati neodgovorene pojedince, koji uglavnom pale šume zbog otkupa pečurki. Poznato je da smrčak, koji i dalje drži visoku cijenu, na opožarenim šumskim površinama poslije kiše raste brže nego što je to uobičajeno.

 

Izvor: Dan